Tęsiasi „Astravo pratybos“: specialistai mokėsi atlikti radiacinę žvalgybą | kl.lt

TĘSIASI „ASTRAVO PRATYBOS“: SPECIALISTAI MOKĖSI ATLIKTI RADIACINĘ ŽVALGYBĄ

Vykstant pratyboms dėl galimo incidento Astravo atominėje elektrinėje ketvirtadienį Trakų rajone esančioje Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) aviacijos bazėje mokytasi atlikti radiacinę žvalgybą.

„Radiacinės saugos specialistai su savo įranga VSAT sraigtasparniu išžvalgė, pagal prognozę, galimai užterštą teritoriją. Pagal scenarijų, ta teritorija yra šiek tiek užteršta“, – žurnalistams sakė Radiacinės saugos centro Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas.

Jis teigė, kad pagrindinė užduotis įvykdyta, laukiama dar vieno skrydžio, juo bus žvalgoma teritorija ties Švenčionimis, kuri, įtariama, užteršta, nes iš ten evakuoti žmonės.

Anot departamento vadovo, žvalgybos iš oro pagrindu bus parengtas planas antžeminei žvalgybai, ši tiksliai nustatys taršą teritorijose.

„Pagrindinis faktorius yra, kad žvalgyba yra atlikta jau užterštam debesiui praėjus, ir įvertiname, kokia žala yra padaryta“, – kalbėjo J. Žiliukas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas žurnalistams sakė, kad trečiadienį atlikti imitaciniai skubūs veiksmai Švenčionių ir Vilniaus rajono savivaldybėse.

M. Kanapickas tvirtino, kad žvalgybai iš oro numatyta pasitelkti kariškių ir VSAT sraigtasparnį, o antžeminei – PAGD žvalgybinės grupes.

Pagrindinis faktorius yra, kad žvalgyba yra atlikta jau užterštam debesiui praėjus, ir įvertiname, kokia žala yra padaryta.

„Pagal pratybų scenarijų, pirmasis skridęs VSAT sraigtasparnis užfiksavo jonizuojančią spinduliuotę tam tikru perimetru, tiesioginio ryšio būdų teikė vaizdinę informaciją Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centrui, Radiacinės saugos operacijų centrui“, – akcentavo PAGD pareigūnas.

Tokiu būdu duomenis perduodami antžeminei radiacinės žvalgybos komandai.

Jis sakė, kad antžeminės radiacijos kontrolės grupės ims mėginius ir juos teiks laboratorijoms įvertinti, tada bus gaunamos instrukcijos atlikti gyventojų laikinąjį perkėlimą.

M. Kanapickas teigė, kad šiame scenarijuje žvalgybos veiksmai yra atliekami praėjus parai po incidento.

Operacijos vadu paskirtas sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis žurnalistams teigė, kad trikdymų ar trukdžių nenustatyta, visi žmonės dirba labai atsakingai.

„Mes vakar, kada lankėmės Švenčionių rajone ekstremalių situacijų operacijų centre, ten tikrai žmonės yra pasirengę ir techniškai vykdyti savo funkcijas, ir kontaktuoti su valstybės ekstremalių situacijų operacijos centru. Ir labai atsakingu požiūriu jie operatyviai reaguoja į užduotis ir esant reikalui, teikia rekomendacijas“, – teigė viceministras.

Operacijos vadas akcentavo, kad įvykus incidentui sraigtasparniai būtų keliami esant bet kokiam orui.

Per ankstesnes pratybų dienas vyko perspėjimo sistemų testavimas, imitacinių jodo preparatų dalijimas, radiacinės apšvitos kontrolė, dezaktyvavimas, savanorių evakavimas.

Mokymuose iš viso dalyvauja apie 300 pareigūnų, karių, tarnautojų iš šešių savivaldybių.

Vilniaus miesto savivaldybė dėl ginčų su Vyriausybe pratybose nedalyvauja.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė netoli Lietuvos sienos statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus atmeta.

GALERIJA

  • Tęsiasi „Astravo pratybos“: specialistai mokėsi atlikti radiacinę žvalgybą
  • Tęsiasi „Astravo pratybos“: specialistai mokėsi atlikti radiacinę žvalgybą
  • Tęsiasi „Astravo pratybos“: specialistai mokėsi atlikti radiacinę žvalgybą
VSAT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Idiotai

Nebejuokinkite svietos.

Gėda

Tokios tragiškos situacijos sunku įsivaizduoti. Gėda visoms radiacinės saugos tarnyboms. Kažkoks vaikų darželis. Niekas nesupranta ką reikia daryti. Paleisti sireną - svarbiausia! O po to visi6kas absurdas. Nejuokinkit Baltarusių. Juos kaltinam, o patys kaip su pampersais vaikštom.

taigi

Eilinė mokesčių mokėtojų lėšų iššvaistymo - "įsisavinimo" akcija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS