V. Rupšys: gynybos planai siunčia žinią, kad Rusija būtų iškart išstumta iš Baltijos šalių | kl.lt

V. RUPŠYS: GYNYBOS PLANAI SIUNČIA ŽINIĄ, KAD RUSIJA BŪTŲ IŠKART IŠSTUMTA IŠ BALTIJOS ŠALIŲ

NATO narėms susitarus dėl naujų gynybos planų, Rusijai siunčiama žinia, jog Baltijos šalys būtų tučtuojau ginamos agresijos atveju, sako kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.

Anksčiau buvo laikomasi koncepcijos, kad rusams užpuolus Baltijos šalys turėtų bandyti atlaikyti puolimą, kol sąjungininkai galėtų atvykti į pagalbą. NATO viršūnių susitikimo išvakarėse patvirtintais planais siekiama, kad Aljansas iš karto būtų pasiruošęs duoti atkirtį.

Kaip antradienį LRT radijui sakė V. Rupšys, patvirtinus naujus planus, Rusijai siunčiamas signalas, kad Baltijos šalys būtų ginamos „nuo pat pirmos minutės, kad čia ir dabar ir kaip dabar politikai mėgsta sakyti – nė centimetro nebus atiduota“.

„Jeigu Rusija čia ir įžengs pėdą, ji bus išstumta iš čia“, – sakė kariuomenės vadas.

Pasak jo, patvirtinus naujuosius regioninius planus, toliau laukia darbas sukurti juose numatytus pajėgumus, kad šie planai galėtų būti įgyvendinti, bus rengiami taktiniai planai.

„Taktiniai planai skiriasi nuo operacinių tuo, kad operacinis yra idėja, kaip tai darome, ten nustatomi pajėgumai ir mes susitariame, iš kur tie pajėgumai ateina, o kaip mes kariausime ant žemės, dabar reikia laukti tų taktinių planų“, – aiškino V. Rupšys.

Jeigu Rusija čia ir įžengs pėdą, ji bus išstumta iš čia.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas LRT radijui teigė, kad nauji gynybos planai tenkina ir politiškai, ir iš karinės pusės, „nes šalys prisiima daugiau įsipareigojimų nei buvo prisiėmusios iki šiol“.

„Be abejonės, juos reikia įgyvendinti, bet pats principas nepaprastai svarbus, tai yra, ginamas kiekvienas NATO teritorijos colis, be išlygų, be atsitraukimų ir kitų dalykų, kurie iš karinės logikos anksčiau buvo, matyt, suprantami, bet matant karą Ukrainoje, matant Rusijos kariuomenės nusikaltimus, kurie daromi okupuotose teritorijose, atsisakyta tokių minčių, kad bet kokia teritorija gali būti palikta bent laikinai okupantams“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Anot jo, siekiant įgyvendinti regioninius gynybos planus darbų laukia daug – šalys turės skirti savo pajėgumus Rytų sparno gynybai, „kaip ir Lietuva, be abejonės, kaip NATO narė, stiprinti savo pajėgumus“.

Pagal naujos kartos planus, šalys priskirtų daugiau karių, kuriuos tiesiogiai kontroliuotų vyriausiasis NATO karinė vadovybė. Tai sumažintų riziką, jog politiniai sprendimai dėl pajėgų skyrimo imtų vėluoti.

Lietuvos gynybai planuose kertinis vaidmuo tektų Vokietijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

to generole o ant subinės

Man atrodo kad tas generalas šūdmala jis juk suauges žmogus žino kad ne tik kad nespės nusivalytri šiknaskylės bet ir popierio nusiplėšti Iš kur generole sukurei kad atlaikysi ka atlaikysi nereikės laikyti nes karo nebus jeigu nores tai gražei ateis rusai net neiššove visas cgaosas bus kol jus didvyriai slapstysitės ir nešit muila su nato ir vokietukaisDievaži mes jau šita matėm kaip valdžiukės neša savo subines Rupšy turėk ir 50 tanku ir tūkstanti raketu liks laužas jeigu ateis Putinas Tu kaip tas Napaleonas i senatve nukvanki jei ruošiesi MEŠKA nugalėti Mes seni žmonės kur tik jusu rašleva paskaitom juokas ima galvojam kokie asilai valdžioje šuda mala

Gal Rupšys paaiškins...

Kam Rusijai reikalingos tos 3 sugriautos ir išvogtos Baltijos šalys? Ar dar kartą, kaip po antro pasaulinio karo, viską atstatinėti?....

jo jo

gal galima kaip isstumsit,su rusais kurie jau cia ,ir kurie laukia putleristu ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS