A. Veryga įpareigos medikus deklaruoti, kokiose įstaigose jie dirba | kl.lt

A. VERYGA ĮPAREIGOS MEDIKUS DEKLARUOTI, KOKIOSE ĮSTAIGOSE JIE DIRBA

Nesulaukęs medikų organizacijų pritarimo, sveikatos apsaugos ministras Aurelijos Veryga atsisako įpareigojimo medikams rinktis vieną darbovietę, tačiau įpareigos juos deklaruoti, kokiose įstaigose dirba.

„Deja, bet turiu pasakyti, kad šiandien vidurdienio duomenimis, nesulaukėme pritarimo tokiai deklaracijai ir tenka apgailestauti, kad saugumas darbuotojų dažniau mums rūpi tiktai žodinėse deklaracijose“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė A. Veryga.

„Tai yra organizacijų apsisprendimas, mes jį gerbsime ir šiandien bus pasirašytas operacijų vadovo sprendimas tiesiog įpareigojantis medikus deklaruoti, kuriose įstaigose jie dirba, kiek jie turi darboviečių ir kokių, kad pačių gydymo įstaigų vadovai galėtų žinoti, vertinti rizikas ir galėtų planuoti savo darbus“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad tai nebus įpareigojimas kažkur dirbti.

Pasak ministro, siūlymas riboti medikų darbo vietas buvo pateiktas atsižvelgus į tai, jog taip koronavirusas gali būti pernešamas iš vienos gydymo įstaigos į kitą.

„Siūlymas buvo, kad vis tik medikai šiuo karantino laikotarpiu pasirinktų pagrindinę gydymo įstaigą, kur jie dirba ir pačių medikų srautai nesimaišytų ir jie nedirbtų keletoje įstaigų, nes asmens apsaugos priemonių naudojimas ir testavimas, šiuo atveju, jų neapsaugo, nes jeigu tokiu būdu mes norėtume apsaugoti visą personalą, medikai turėtų visą laiką – ir poilsio metu, ir bendraudami su kitu personalu – naudoti tokias pat apsaugos priemones, kaip ir bendraudami su COVID-19 užsikrėtusiais pacientais. Tai būtų sudėtinga realizuoti“, – teigė A. Veryga.

Ministras pabrėžė, jog profesinėms sąjungoms buvo siūloma pasirašyti deklaraciją dėl darbuotojų saugumo. Jis teigė, kad pagal numatytą planą, mediko atlyginimas nenukentėtų ir jis vis tiek gautų tokį patį užmokestį.

Pasak A. Verygos, mažoms įstaigoms, besibaiminusioms, kad dėl naujosios tvarkos jose nebeliks medikų, ir taip kyla tokia grėsmė, nes nesuvaldytas virusas gali paskatinti jas uždaryti.

„Tokiose įstaigose kaip Ukmergės ligoninė arba Marijampolės ligoninė išplitus užkratui ligoninė išsijungia ir tada tikrai kyla labai didelė rizika, kad to regiono gyventojams paslaugos bus nebeteikiamos“, – sakė jis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad tokie atvejai didina krūvį didesnėms ligoninėms.

Tuo tarpu pareiškimą dėl šios deklaracijos antradienį išplatinęs Medikų sąjūdis ją kritikavo dėl neaiškių jos įgyvendinimo galimybių, neapibrėžtumo dėl medikų atlyginimų ir finansinės naštos gydymo įstaigoms, išsakė pastabų dėl jos suderinamumo su kitais teisės aktais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sunku

Verygai per sudėtinga tokius darbus daryti. O ir neįdomu- juk uždrausti ką nors jame nepavyks...

:)

Jau seniai viskas deklaruota, reikia tik atsidaryti Sodros puslapį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS