A. Bilotaitė žada rimtą atsaką: kalba apie kariuomenę pasienyje | kl.lt

A. BILOTAITĖ ŽADA RIMTĄ ATSAKĄ: KALBA APIE KARIUOMENĘ PASIENYJE

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtina, kad Lietuva duos aiškų atsaką, pasak jos, Baltarusijos režimo organizuojamam nelegalių migrantų srautui į šalį.

„Tai, kas vyksta prieš Lietuvą, yra labai rimti dalykai. Baltarusijos režimas rimtai yra nusiteikęs, daro labai rimtą poveikį ir mes turime pateikti labai aiškų atsaką“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Pasak jos, pirmiausia būtina sustiprinti Lietuvos – Baltarusijos pasienio saugumą.

„Pirmiausiai pasienio sustiprinimas, naudojant ir tam tikras fizines priemones apsaugant sieną“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitės teigimu, šiuo metu kalbama ir apie kariuomenės pasitelkimą, suvaldant migrantų srautus pasienyje, ir apie procedūrų, nagrinėjant į šalį nelegaliai patekusių migrantų atvejus, spartinimą.

„Kalbame ir apie kariuomenės galimą pasitelkimą ir, žinoma, labai svarbūs momentai yra aiški žinutė, kad žmonės, kurie turi noro čia atvykti, pasirenkant šią migracijos kryptį, žinotų, kad tai nėra kažkokia patogi ir patraukli vieta“, – teigė ji.

Kalbame ir apie kariuomenės galimą pasitelkimą ir, žinoma, labai svarbūs momentai yra aiški žinutė, kad žmonės, kurie turi noro čia atvykti, pasirenkant šią migracijos kryptį, žinotų, kad tai nėra kažkokia patogi ir patraukli vieta.

„Todėl mes spartiname pačias migracijos procedūras – yra duotas pavedimas rasti sprendimus, kad ta procedūra sutrumpėtų maksimaliai, kiek tai yra įmanoma. Per 10 dienų turėtų būti išnagrinėjami prašymai“, – tvirtino A. Bilotaitė.

„Kitas dalykas – gražinimo procedūros. Dirbame (...), kad tie asmenys būtų sugražinti į kilmės šalis“, – pridūrė ji.

Anot A. Bilotaitės, dabar prieglobsčio prašymų svarstymas užtrunka, nes pasienyje sulaikyti migrantai neturi dokumentų, sąmoningai neprisistato, nepateikia informacijos apie savo kilmės šalį.

Anot A. Bilotaitės, į šalį patekusiems migrantams Lietuva užtikrins bazinius poreikius, tačiau kartu ir darys viską, kad šis srautas sustotų.

„Mes užtikrinsime bazinius standartus – ką turime padaryti, bet kartu padarysime viską, kad tas srautas sustotų“, – teigė ministrė.

Konsultuojasi su Graikija

Pasak A. Bilotaitės, dėl procedūrų optimizavimo dabar konsultuojamasi su Graikijos pareigūnais, kurie turi patirties svarstant prieglobsčio prašymus, kai jų šalyje buvo kilusi pabėgėlių krizė prieš penkerius–šešerius metus.

Ji pranešė, kad šią savaitę į Iraką ir Turkiją planuoja vykti Lietuvos delegacijos aptarti ekonominių migrantų grąžinimą, nes būtent tokių atvykėlių yra daugiausia.

„Yra tokių pamąstymų ir įrodymų, kad tokie užsieniečių registravimo centrai, kaip yra pas mus, yra ir Baltarusijoje, ir tie žmonės iš tų centrų net yra sąmoningai keliami į Lietuvą. Taip pat turime žinių apie studentus, galbūt studijavusius Baltarusijoje, jie taip pat naudojant tam tikras priemones, matyt, organizuotai gabenami į Lietuvą. Tai sąmoningi, gerai organizuoti veiksmai prieš Lietuvą“, – kalbėjo politikė.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad dalis sulaikytų neteisėtų migrantų yra iš Afrikos, o jų išsiuntimas į kilmės šalis turėtų būti paprastesnis.

Ji sakė, kad kol kas Lietuvos pareigūnai nedeportavo nė vieno pasienyje sulaikyto migranto, taip pat nė vienam Lietuvoje nesuteiktas prieglobstis.

Nebus užkraunama vien tik pasienio savivaldybėms

A. Bilotaitė pabrėžė, kad migrantų apgyvendinimo klausimu pasienio savivaldybės nebus paliktos vienos. Pasak ministrės, šiuo metu vietinės valdžios laikinai prašoma užtikrinti migrantų saviizoliaciją, susijusią su karantino ribojimais, o vėliau jie esą bus apgyvendinti toliau nuo gyvenamųjų teritorijų įkurtame palapinių miestelyje.

„Suprantame, kad tai tikrai nėra vien tik pasienio savivaldybių atsakomybė ir našta neturėtų būti užkraunama vien tik joms“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Bilotaitė, kartu patikslindama, kad palapinių miestelį ruošiamasi įkurti toliau nuo gyvenamosios teritorijos.

„Noriu pasakyti, kad savivaldybių mes prašome laikinai, siejant su karantino tam tikrais ribojimais, padėti užtikrinti tą karantinavimą savivaldybėse. Mes tikrai to neužkrausime savivaldai, nes yra planuojama organizuoti palapinių miestelį teritorijoje, kurioje nebūtų tankiai gyvenamų teritorijų“, – tikino ministrė.

Ji kartu pabrėžė, kad su nelegalia migracija susijusių saugumo klausimų užtikrinimui bus pasitelkiamos visos reikalingos valdžios institucijos.

„Didžiausias klausimas yra dėl saugumo. Mūsų žinia yra tokia, kad šiame etape, kas yra reikalinga su izoliacija, mes užtikrinsime, kad saugumas būtų palaikomas mūsų visų institucijų. Toliau klausimas yra toks, kad tie žmonės nebus laikomi savivaldybėse, našta nebus užkraunama ant savivaldybių, bet tie žmonės bus apgyvendinami palapinių miestelyje su tvora, su apsauga ir kitais dalykais“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto pasieniečiai sulaikė 134 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė.

Rašyti komentarą
Komentarai (88)

Donaldas

Aš Bilotaitę matau sėdinčia iki gyvenimo pabaigos belangėje už tėvynės išdavystę.

Kuka

Pradžiai reikia neleisti Lanzbergiui vadovauti Lietuvos užsienio reikalų ministerijai..

Tautos stebėtojas

turim 5 spec kariuomines orkestrus siena atlaikysim dudom
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS