VPT vadovas: reikia galvoti apie ilgalaikę greitųjų testų įsigijimo strategiją | kl.lt

VPT VADOVAS: REIKIA GALVOTI APIE ILGALAIKĘ GREITŲJŲ TESTŲ ĮSIGIJIMO STRATEGIJĄ

Lietuvai mėginant nusipirkti greitųjų antigentų testų, reikalingų koronaviruso nustatymui, reikėtų galvoti apie ilgalaikę strategiją bent jau pusmečiui, sako Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas.

„Žiūrint į perspektyvą ir norint turėti lankstų procesą greitųjų antigenų testų įsigijimo, (...) vis dėlto mes siūlytume pagalvoti apie tam tikrą įsigijimo strategiją tiek trumpuoju laikotarpiu, tiek ilguoju laikotarpiu“, – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje sakė VPT direktorius Darius Vedrickas.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija vykdo 300 tūkst. antigenų testų pirkimą.

„Akivaizdu, kad to kiekio nepakaks turbūt ilgam laikotarpiui, tai reikėtų operatyviai galvoti apie naują pirkimą ir ar tai būtų tarptautinis pirkimas sutrumpintais terminais, ar tai būtų dinaminė pirkimo sistema – tiesiog galvoti, kas užtikrins lankstų įsigijimą artimiausius pusę metų arba metų laikotarpiui“, – sakė VPT vadovas.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) pernai gruodžio 23 nutraukė pirmąjį antigenų testų pirkimą dėl gautų tiekėjų pretenzijų bei Centrinei perkančiajai organizacijai nustačius, jog pirkimo sąlygos gali riboti konkurenciją. Patikslinusi reikalavimus laboratorija paskelbė pirkimą pakartotinai. Vokus atplėšti jame planuojama sausio 15 dieną.

Kaip komiteto posėdyje sakė laboratorijos vadovas Danas Bakša, sėkmės atveju testai Lietuvą pasiektų vasarį.

„Jeigu viskas vyks šį kartą sklandžiai, o mes tikrai to tikimės, tokiu atveju pirmieji kiekiai turėtų pasiekti vasario pradžioje“, – sakė jis.

D. Bakša taip pat sakė pritariantis VPT vadovo pozicijai, jog reikėtų ilgalaikės strategijos dėl greitųjų testų pirkimo. Jis taip pat teigė, kad jų būtų galima įsigyti neskelbiamų derybų būdu.

Jeigu viskas vyks šį kartą sklandžiai, o mes tikrai to tikimės, tokiu atveju pirmieji kiekiai turėtų pasiekti vasario pradžioje.

„Iš esmės mes ateityje vis tiek turėsime galvoti apie tolimesnius veiksmus. Vėl gi primenu, kad visą laiką yra galimybė pirkti neskelbiamų derybų būdu, kas iš esmės būtų itin greitas pirkimo būdas, bet tam reikia visų valstybinių institucijų pritarimo ir bendro sprendimo ir tai būtų galima įgyvendinti labai greitai“, – kalbėjo D. Bakša.

Jo vadovaujama laboratorija anksčiau yra sukritikuota VPT dėl sprendimo didelius kiekius koronaviruso tyrimams reikalingų priemonių įsigyti neskelbiamų derybų būdu. Tuometinė VPT vadovybė teigė, jog toks įsigijimo būdas rodo nesugebėjimą tinkamai planuoti pirkimų.

NVSPL vadovas teigė, jog pandemijos sąlygomis kelių mėnesių pirkimų procedūrų terminai yra per ilgi, o situacija kinta pernelyg greitai, kad būtų galima pirkimus veiksmingai planuoti.

Antradienį laboratorija paskelbė pasirašanti sutartis, kurios užtikrins priemonių tiekimą COVID-19 tyrimams maždaug pusei metų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

vadovas sako kad VOGTI reikia planingai, ilgai ir daug. Kitaip nera prasmes terliotis.

Pil.

Geriausias variantas būtų žinoti visu žmonių kraujo tyrimu atsakymus nei spėlioti ,kas užsikrėtęs, kada pasireikš coronos simptomai.Dabar bus ilgai neaiškų, ir tie kurie sirgo negali tiksliai pasakyti, kuo sirgo, gal tik Peršalimas buvo.Taip kad testai reikalingi ir kuo greičiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS