Vyriausybė siūlo leisti liudytojams neduoti parodymų prieš artimuosius | kl.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO LEISTI LIUDYTOJAMS NEDUOTI PARODYMŲ PRIEŠ ARTIMUOSIUS

Vyriausybė Seimui siūlo numatyti galimybę visiems liudytojams neduoti parodymų prieš šeimos narius ir artimus giminaičius.

Šiuo metu tokia išlyga galioja tik tuo atveju, jei šeimos nariui ar artimajam yra pateikti įtarimai ar kaltinimai.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Baudžiamojo proceso kodekso pataisoms, kuriose numatyta galimybė visiems liudyti kviečiamiems asmenims atsisakyti duoti parodymus, jei jie būtų nukreipti prieš sutuoktinius ar partnerius, tėvus ar įtėvius, vaikus, įvaikius, brolius seseris ir vaikaičius, uošvius. Siūloma, kad į šeimos narių sąvoką būtų įtraukti ir šeimos išlaikytiniai.

„Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) byloje prieš Lietuvą yra konstatavęs, kad nepakankama specialiųjų liudytojų sutuoktinių apsauga Lietuvos teisenoje pažeidžia Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtintą teisę į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą. Todėl privalome pakoreguoti įstatymus, kad būtų išvengta pažeidimų“, – sako teisingumo viceministras Žydrūnas Plytnikas.

Į EŽTT kreipęsis pareiškėjas Lietuvos institucijų buvo nubaustas už tai, kad atsisakė duoti parodymus baudžiamojoje byloje, nes jo žmona buvo apklausta specialiąja liudytoja.

Pagal siūlomas pataisas asmuo galės atsisakyti duoti parodymus prieš savo šeimos narį ar artimąjį giminaitį nepriklausomai nuo jo teisinio statuso baudžiamojoje byloje.

Vyriausybė taip pat pritarė ir kitiems įstatymų pakeitimams, kad į nacionalinę teisę būtų tinkamai perkeltos Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos, kuria nustatomi būtiniausi nusikaltimų aukų teisių, paramos joms ir jų apsaugos standartai, nuostatos, susijusios su nusikaltimų aukų teisėmis baudžiamojo proceso metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kostas

O kaip begles Venckienes pussesere Zukauskiene gali buti jos advokate? Juk gimine stengsis kiek imanoma, kad tik istraukti begle is belanges

SUSIJUSIOS NAUJIENOS