Teisingumo ministras: notarai galės dirbti nuotoliniu būdu | kl.lt

TEISINGUMO MINISTRAS: NOTARAI GALĖS DIRBTI NUOTOLINIU BŪDU

Notarai didžiąją dalį paslaugų iki šių metų pabaigos galės suteikti nuotoliniu būdu, sako teisingumo ministras. Anot Elvino Jankevičiaus, jei notarams kils abejonių dėl sandorio, jie galės žmogų pasikviesti į biurą.

„Didžiąją dalį notarinių paslaugų bus galima atlikti nuotoliniu būdu. Kalba eina ne tik apie įgaliojimų tvirtinimą, hipotekos sandorių tvirtinimą, dublikatų išdavimą, diplomų tvirtinimą, bet netgi kalba eitų apie nekilnojamojo turto sandorių tvirtinimą nuotoliniu būdu“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė E. Jankevičius.

„Tai bus daroma labai atsakingai ir jeigu notaras įžvelgs abejonių, jis turės galimybę pasikviesti žmones pas save“, – pridūrė ministras.

Anot jo, tai numatančias įstatymo pataisas Vyriausybė svarstys kitą savaitę. Tikimasi, kad nuotolinio sandorių tvirtinimo tvarka įsigalios iki metų pabaigos.

„Įstatymas jau kitą savaitę bus pateiktas Vyriausybei svarstyti, vėliau svarstys Seimas, tai rudeniop mes galėsime su šiuo projektu pasistūmėti ir metų pabaigoje viską bus galima atlikti nuotoliniu būdu“, – sakė E. Jankevičius.

Hipotekos sandorių tvirtinimas jaunoms šeimoms, iki 35 metų, vidutinio brangumo būstui, iki 90 tūkst. eurų, nekainuos nieko.

Jis taip pat teigė, kad artimiausiu metu pasirašys įsakymą, kad hipotekos sandorių tvirtinimas jaunoms šeimoms nekainuos.

„Šiandien grįžęs pasirašysiu įsakymą ir hipotekos sandorių tvirtinimas jaunoms šeimoms, iki 35 metų, vidutinio brangumo būstui, iki 90 tūkst. eurų, nekainuos nieko“, – sakė ministras.

Be to, anot jo, antstoliai nuo liepos 1 dienos turės prievolę visus dokumentus kelti į elektroninę platformą. Pasak E. Jankevičiaus, tai padidins skaidrumą.

Notarų darbas laikinai buvo sustabdytas kovo 16 dieną, dėl koronaviruso įvedus karantiną. Po kelių dienų notarų darbas buvo iš dalies atnaujintas – šios savaitės pradžioje jau dirbo beveik trys ketvirtadaliai visų šalies notarų.

Sustabdytu notarų darbu skundėsi nekilnojamojo turto vystytojai, teigę, kad dėl to jie negali baigti dešimčių milijonų eurų vertės sandorių.

Kilus viruso protrūkiui, galima atidaryti Lukiškes

Įkalinimo įstaigose šiuo metu nėra nustatyta nė vieno koronaviruso COVID-19 atvejo, bet jeigu ten kiltų šios ligos protrūkis, būtų galima panaudoti konteinerinius namelius, atidaryti Lukiškių kalėjimą Vilniuje, teigia teisingumo ministras.

„Jeigu kiltų didžiulis protrūkis, galime atidaryti net ir Lukiškes. Tikimės, kad to neprireiks“, – penktadienį per spaudos konferenciją Vyriausybėje sakė E. Jankevičius.

Anot jo, Kalėjimų departamentas šiuo metu vykdo pirkimą – planuoja įsigyti konteinerinių namelių.

Jeigu kiltų didžiulis protrūkis, galime atidaryti net ir Lukiškes. Tikimės, kad to neprireiks.

„Ten bus iki 100 vietų. Jie irgi bus patalpinti Marijampolėje ir Pravieniškėse. Jeigu susirgimų skaičius didėtų, ir į juos mes galėtume talpinti“, – sakė ministras.

Jis teigė, kad šiuo metu įkalinimo įstaigose nėra nė vieno patvirtinto koronaviruso atvejo.

„Kol kas nėra oficialiai patvirtinto nė vieno COVID-19 atvejo. Jeigu toks susirgimas būtų patvirtintas, esame pasiruošę“, – sakė E. Jankevičius.

Anot jo, pirmiausia būtų panaudota Laisvės atėmimo vietų ligoninė, ten numatytos specialios vietos infekuotiesiems.

„Taip pat įvairiuose pataisos namuose esame atlaisvinę tam tikras kamerų tipo patalpas, kur galėtume izoliuoti žmones“, – sakė teisingumo ministras.

COVID-19 diagnozuotas vienai bausmių vykdymo sistemos darbuotojai, ji buvo išvykusi į užsienį. Anot ministro, po kelionės moteris iškart saviizoliavosi.

Lietuvoje veikia devynios pataisos ir sulaikymo įstaigos, ten laikoma apie 6 tūkst. asmenų.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nekenčiu

notarų, anstolių, teisėjų. Jie man gyvas sukčiaus plėšiančio žmones pavyzdys

SUSIJUSIOS NAUJIENOS