Lietuviško verslo grimasos: uždavinių sprendimas už kelis litus | kl.lt

LIETUVIŠKO VERSLO GRIMASOS: UŽDAVINIŲ SPRENDIMAS UŽ KELIS LITUS

Nusirašinėjimas ant palangės prieš pamokas – jau seniai atgyvenęs dalykas. Dabar tai jiems padaro profesionalai, tereikia tik susimokėti. Internete už kelis ar keliasdešimt litų vaikai gali užsisakyti paslaugą – užduočių atlikimą per trumpą laiką.

Atsiųs tą patį vakarą

Dvylikametį sūnų auginanti klaipėdietė Vaiva buvo nemaloniai nustebina, ėmusi naršyti interneto platybėse. Užsukusi į svetainę Kontroliniai.lt moteris rado paslaugą namų darbus atlikti per dvi valandas. Suprantama, ne už dyką.

Svetainėje teigiama, kad patuštinus kišenę visiems norintiems bus atsiųsti vidurinės mokyklos kurso matematikos uždavinių sprendimai. Užsakius paslaugą ir ją apmokėjus iki 19 val., paruošti namų darbai gali būti atsiųsti dar tą patį vakarą.

Svetainės autoriai teigia, kad gali pateikti išsamius sprendimus su paaiškinimais, brėžiniais ir formulėmis. Visi sprendimai kainuoja: suma priklauso nuo uždavinių kiekio ir jų sudėtingumo.

"Jeigu norite ne tik išspręsti uždavinį, bet ir pilnai suprasti nagrinėjamą temą, užsakykite video pamoką. Video pamoka – labai patogus būdas pasiruošti kontroliniam darbui. Ypač naudinga ruošiantis egzaminams, kartojant medžiagą. Ją galima užsakyti keliems moksleiviams kartu – bus labai pigu", – moksleivius gundo portalo autoriai (kalba netaisyta – E.Z.).

Anot jų, išmokę sprendimus moksleiviai gali pagerinti savo matematikos pažymį.

Moksleivį auginanti Vaiva buvo apstulbusi, kaip paprastai jaunimui galima išvengti namų darbų ruošimo.

"Net ir neprastam mokiniui pamačius tokias viliones gali kilti pagunda išbandyti tokį pasiūlymą. Manau, kad tai – pavojinga. Vaikai gali gerokai patuštinti tėvų kišenes, kartu darydami žalą sau. Kaip kitaip, jei ne savo pastangomis, galima išmokti matematikos?" – klausė mama.

Lygties sprendimas – 7 litai

Norintiems gauti išspręstus matematikos namų darbus per kelias valandas tereikia užpildyti paruoštą formą. Moksleivių prašoma pateikti, kokio tipo mokymosi įstaigą lanko. Pasirinkti paslaugą,  kurią norima gauti: siūlomos videopamokos, namų, kontroliniai, laboratoriniai ar kursiniai darbai.

Belieka pridėti savo vardą, telefoną ir elektroninio pašto adresą, "prikabinti" norimus uždavinius ir pasirinkit datą, kurią dieną pageidauja gauti sprendimus.

Dienraščio atliktas eksperimentas parodė, kad sistema puikiai funkcionuoja.

Surašius visą informaciją, buvo pridėtos ir dvi užduotys – viena lygtis ir žodinis uždavinys. Netrukus į elektroninį paštą atkeliavo laiškas, kuriame nurodoma šiek tiek palaukti, kad puslapio autoriai galėtų įvertinti pateiktas užduotis, taip pat atsiųsti užsakymo patvirtinimą bei kainą.

Po kelių valandų nuo užklausos patvirtinimo, atėjo ir kitas laiškas, kuriame patikslinama, jog vienos lygties ir vieno uždavinio sprendimas kainuos 7 litus. Klientui siūloma padaryti pavedimą į sąskaitą ir laukti atsiunčiamų išspręstų namų darbų.

Be kita ko, puslapyje gausu matematikos uždavinių sprendimo pavyzdžių, kuriais galima naudotis nemokamai, o už 18 litų įmanoma nusipirkti 2012 ar 2011 m. 10 klasės matematikos egzamino sprendimus su paaiškinimais.

Yla vis tiek išlįs iš maišo

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vedėja Virginija Kazakauskienė įsitikinusi, kad komercija ir lieka komercija.

"Švietimo srityje kalbame apie pagalbą vaikui, motyvacijos mokytis kėlimą, todėl tokie dalykai negali būti pateisinami. Nusirašinėjimas ar net užduočių pirkimas mūsų visuomenėje dar yra užsilikusios kultūros dalis, o šias tradicijas būtina pamiršti", – teigė V.Kazakausienė.

Anot jos, nusirašinėjimas labiau aktualus jaunesniems moksleiviams, o vyresnieji, ypač abiturientai, jau pagalvoja, kaip reikės laikyti valstybinius egzaminus, kuriuose pagalbos nesulauks.

"Po truputį turime užaugti ir suvokti, kad žinios yra kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas ir turtas. Arba aš jas turiu, arba – imituoju, kad galiu jomis pasigirti. Žmonių kultūra dar turėtų keistis. Išaiškėja, kad aukštųjų mokyklų diplominiai darbai yra perkami. Tai – aukštojo mokslo išsigimimas", – neslėpė Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vedėja.

Kaip teigė V.Kazakauskienė, dabar mokyklų ugdymo planai kuriami tokie, kad vaikai kuo daugiau atsiskleistų klasėje, o ne ruošdami namų darbus, todėl yla iš maišo išlenda labai greitai.
"Manau, kad apgaudinėjantis mokinys anksčiau ar vėliau prieis liepto galą. Dėl šios priežasties geriau kuo anksčiau tapti sąmoningu žmogumi", – įsitikinusi specialistė.

Komercinė iliuzija

Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba nustebo išgirdęs, jog egzistuoja ir tokios paslaugos.

"Ko tik negalima rasti internete. Kuo toliau, tuo įdomiau. Pasirodo, vaikai gali ne tik prašyti draugų pagalbos, bet ir įsigyti užduočių atsakymus. Tai nėra geras dalykas. Namų darbų pirkimą už pinigus pateisinčiau vieninteliu atveju – jei vaikas nori pasitikrinti, ar teisingai išsprendė uždavinį, ir neturi kur dėti pinigų", – teigė S.Ruiba.

Anot jo, kiekvienoje bendrojo lavinimo įstaigoje sudarytos sąlygos leidžia mokiniui konsultuotis su pedagogais ir sulaukti pagalbos, o už tai nereikės pakloti tam tikros sumos.

"Turbūt tai puikus būdas pseudoverslininkams užsidirbti pinigų. Bet, mano manymu, situacija nėra sąžininga. Įdomu, ką moksleivis darys per egzaminus, kai savo turimas žinias turės pademonstruoti be jokių internetinio ryšio priemonių. Net ir pamokų metu pedagogai pastebi, kuris mokinys dirba savarankiškai, o kuris nusirašinėja ar kitaip apgaudinėja. Mokytojos dažnai prašo vaikų paaiškinti, kaip gaunamas atsakymas", – pasakojo direktorius.

Pasak jo, mokinys, pasirašydamas sutartį su ugdymo įstaiga, įsipareigoja pagal savo galimybes mokytis sąžiningai, o jei elgiasi priešingai, pažeidžia normas.

Kaip teigė S.Ruiba, jei vaikas nori kažką pasiekti gyvenime, sukčiavimas nėra tinkama išeitis.

"Manau, namų darbų pirkimas – laikina iliuzija, jog esą atsiskaitei už privalomas atlikti užduotis. Tačiau gyvenimas viską sudėlios į savo vietas", – tikino Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius.

Meškos paslauga tėvų lėšomis

Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos matematikos mokytoja Vilija Šileikienė teigė, kad moksleiviai, besinaudojantys tokiomis paslaugomis, sau daro meškos paslaugą.

"Pripažinsiu, žinia apie tokį projektą mane nustebino. Ko tik nėra daroma, norint užsidirbti. Sunku suvokti, kokią naudą tai gali atnešti moksleiviui. Geriau jau tuos pinigus labdarai paaukotų. Daugumos užsienio šalių vaikai stebisi mūsų nusirašinėjimo tradicija. Juk mokytis reikia dėl savęs", – priminė pedagogė.

Pasak jos, tokiu atveju vėjais švaistomi pinigai – mokinys netobulėja, o tokias pačias paslaugas jis gali gauti ir kreipdamasis į savo mokytoją.

Apie matematikos namų darbų pirkimą internetu pirmą kartą sužinojo ir tos pačios gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

"Pasiūla visada atspindi paklausą. Turbūt vaikų, einančių lengviausiu keliu, yra. Visa tai primena situaciją aukštosiose mokyklose, kur perkami bakalauro darbai ar kursiniai. Matyt, ši mada ateina ir į mokyklas. Noriu tikėti, kad tai – laikinas ir vienadienis dalykas", – vylėsi direktorė.


Komentaras

Dr. Tomas Bagdanskis

Advokatas

Žmogus turi teisę teikti tokią paslaugą, kaip autorinių darbų rašymas. Sakykime, asmuo atlieka užsakymą ir paprašo kompetencijos turintį specialistą parengti referatą tam tikra tema. Tai – teisėta veikla, tačiau ji turi tam tikrų subtilybių. Jei aš teikiu tokią paslaugą ir sąmoningai suvokiu, kad referatas bus pasirašytas kitu, bet ne mano vardu, tokios sutarties turėčiau nesudaryti, nes tai prieštarauja viešajam tikslui ir interesui. Lygiai tokia pati situacija yra ir su antrąja puse.

Asmuo, perkantis darbą, negali prie jo pridėti savo pavardės. Taigi, tokia veikla galima, tačiau su išlygomis. Namų darbų pirkimas – analogiška situacija. Moksleivis, nusipirkęs kito autoriaus išspręstą uždavinį, sukčiauja. Asmuo, pateikdamas jį kaip savo, pažeidžia viešojo intereso principą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tevas

dekui uz interentinio puslapio reklama,nezinojau,kad toks egzistuoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS