Kokia Rusija bus po V. Putino? | kl.lt

KOKIA RUSIJA BUS PO V. PUTINO?

Galima tikėtis, kad Vladimirui Putinui iškeliavus į dausas, kaip žąsinui Moliūgui, Rusijoje prasidės atšilimas. Visa jos istorija po 1917 m. bolševikų perversmo tai rodo. Leninas įvedė proletariato diktatūrą, arba karinį komunizmą, sunaikino Rusijos elitą arba išgrūdo juos iš šalies. O kai tarybų Rusijoje prasidėjo badas, atsitokėjo ir prasidėjo atšilimas – tiesa, neilgai – NEP’as (naujoji ekonominė politika – unikalus SSRS laikotarpis 1921–1929 m., kai pramonėje, prekyboje, žemės ūkyje buvo įteisinta privati nuosavybė). Tada į ekonomiką faktiškai buvo sugrąžintas kapitalizmas, nors ne klasikinis, sakyčiau, kiniškas kapitalizmas.

Žinoma, tai tęsėsi neilgai, Stalinas „nepmanus“ išvarė į Sibirą arba nužudė. Kai pasibaigė „nepmanai“, pradėjo žudyti bolševikus – Lenino bendražygius. Smaugė užgrobtų šalių tautas. Ypač jis nekentė Ukrainos. Per Stalino organizuotą 1932–1933 m. holodomorą buvo pražudyta iki 14 milijonų ukrainiečių. Vėliau dvidešimt pasaulio valstybių pripažino, kad tarybų Rusija (arba SSSR) Ukrainoje įvykdė genocidą.

Po Stalino atėjo Nikitos Chruščiovo atšilimas, net buvo paleisti iš lagerių kai kurie politiniai kaliniai, sugrįžo gyvi išlikę tremtiniai.

Nauja stalinizmo era prasidėjo Leonido Brežnevo laikais. Tiesa, tai nebuvo tas pats, kaip anuomet, Lenino–Stalino laikais, bet disidentų persekiojimas įgavo naują pagreitį. L. Brežnevas siekė padaryti Vakarams gerą įspūdį, todėl jo režimas buvo ne toks žiaurus kaip Stalino.

Michailo Gorbačiovo perestroika, Boriso Jelcino valdymo laikas – nauji atšilimo požymiai Rusijoje. B. Jelcinas net panaikino Rusijoje brandųjį socializmą, pasirodė pirmieji vakarietiškos demokratijos daigai.

Tad V. Putino atėjimas į valdžią – tai dėsningas Rusijos istorijos tarpsnis. Tai lydinys stalinizmo ir brežnevizmo, kai represijas organizuoja kriminalinė chunta, iki kaklo skęstanti korupcijos liūne.

Amžinai tokia diktatūra nesitęs. V. Putino režimas žlugs, ateis atšilimo laikas.

Vakarai drebina kinkas, bijo Ukrainai pateikti šaudmenų, neaprūpina lėktuvais, priešlėktuvinės gynybos ginklais. Svarbiausia, kad tų ginklų Vakaruose yra, bet baimė stabdo.

Bijoma monstro ant molinių kojų. V. Putino režimas yra stiprus tik žodžiais. Propaganda neblogesnė nei Jozepho Goebbelso, bet kariauja V. Putino smogikai kaip paskutiniai bailiai ir išgamos. Iš pasalų sviediniais, raketomis, dronais naikina Ukrainos lopšelius-darželius, vaikų globos namus, ligonines, mokyklas, bažnyčias, muziejus, net žudo žmones, kurie susirenka palaidoti artimųjų. V. Putinas dešimt metų nesugeba parklupdyti Ukrainos, kur gyvena tris kartus mažiau žmonių 28 kartus mažesnėje teritorijoje, palyginti su Rusija.

Argi tokių reikia bijoti?

Vakarai turi ne tik deklaruoti, bet ir vykdyti savo misiją – visomis priemonėmis remti Ukrainą. Kuo greičiau Ukraina laimės, tuo greičiau žlugs V. Putino režimas ir Rusijoje prasidės atšilimas.

Gairės: Rusija, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje, režimas, atšilimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS