Giljotinos laikai | kl.lt

GILJOTINOS LAIKAI

Po filmo „Poetas“ seanso užklupo klausimas – ar patiko? Kitu atveju savaime suprantamas būtų atsakymas „taip“ arba „ne“ – tik ne šiuo.

Šio filmo nereikia vertinti, jį tiesiog reikia pamatyti, kad nepamirštume laisvės kainos. Ir kad pažintume išdavystės veidą. Viena bičiulė guodėsi bijanti eiti į „Poetą“ iš baimės prarasti Kosto Kubilinsko kūrybą. „Tai juk gražiausi vaikiški eilėraščiai! Kaip juos priimti, žinant tiesą apie autorių?!“ – emocingai dalijosi moraline dilema. Petras Cvirka, Antanas Venclova, Salomėja Nėris...

Nukelti paminklus lengviau, nei surasti vietą prieštaringai vertinamų literatūros kūrėjų palikimui.

Nukelti paminklus lengviau, nei surasti vietą prieštaringai vertinamų literatūros kūrėjų palikimui. Pasmerkti ir išbraukti? O gal, kaip norvegai pasielgė su Knutu Hamsunu, savuoju Nobelio literatūros premijos laureatu, simpatizavusiu fašistinėms idėjoms, – neištrinti iš literatūros? Neteisinti asmenybės, bet ir nekvestionuoti talento. Apmaudu, kai po ta pačia išdavikų giljotina bandoma pakišti Justiną Marcinkevičių. Jau po Nepriklausomybės atkūrimo jis išrinktas geriausiu XX a. lietuvių rašytoju, tačiau būtent tuomet prasidėjo diskusijos: kas jis – prisitaikėlis prie okupacinio režimo ar tautos Prisikėlimo budintojas? Naujai alyvos į diskusijų ugnį šliūkštelėjo šiomis dienomis paskelbtas Lietuvos rašytojų sąjungos sprendimas skvere K. Sirvydo gatvėje, Vilniuje, pastatyti paminklą Just. Marcinkevičiui. Kaip ir planuojamas paminklas Smetonai, šis sulaukė to paties visuomenės klausimo: ar reikia tokio įamžinimo nevienareikšmiškai vertinamai asmenybei? Klausti ir sąžiningai ieškoti atsakymų nėra blogai. Tai civilizuotos visuomenės ženklas. Tačiau kapoti galvas teisuolio kardu – jau viduramžiai. Ar ir šiandien, gyvendami laisvoje Lietuvoje, visi tie teisėjai – krištolinio tyrumo? Teisingai pasirinkę ir beatodairiškai einantys tiesiu keliu? Ar tarp arogantiškų, rėksmingų politikų ir visuomenės veikėjų šiandieną berandame asmenybių? Tokių, kaip Just. Marcinkevičius, – paprastų, pagarbių, be lašo pasipūtimo? Net jei ir ne poezijai, šiandien verta statyti paminklą paprastam žmogiškumui. Ir statome: Just. Marcinkevičiaus gerbėjai Ramybės parke Kaune buvo susirinkę PASKAITYTI paminklą poetui.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

pirdašikniui cha cha

na kai esi ekskrementas. Pameni kosovo karą. Ir ką jankiai už tai serbam? O kodėl toleravo krapų vykdytas žudynes Donbase? Minsko susitarimų nesilaikymą? Buvo aišku - rusai kada nors krapus pradės ravėti. Toks ir buvo planas. Krapo nacikų rankom žudyt rusus. O su laiku pasidalint Rusiją. Kraponacikai - 100 000 nužudytų kirviais ir pjūklais lenkų moterų ir vaikų. Tūkstančiai baltarusių. Didesnis brudas tik labašvancai. Sušaudyti 196 000 žydų, Lietuvos piliečių. Kad taip būt Wilno vadavę. Didžiašūdžiai Memellandą okupavo, kurį gynė vos 700 Prancūzijos karių. Pirdašikni, kaip austro vengrų, vėliau lenkų Lvovas tapo krapolendija? Arba Rusijos statytas uostas Odesa? Šūdžiau, SSSR isteigė Rusija, Krapolendija ir dar 2 valstybės.Taigi, sralino suplanuotus nusikaltimus intensyviai įgyvendino ir krapai. Pvz holodomorą vykdė krapų komunistai. Eksproprijavimo grupes sudarė politrukas, vietos aktyvistai, kareiviai. Patys savus marino badu, o kai pamiršta kaip buvo - kvykia rusai.

Cha cha cha

> taigi kad cha cha ................................Mėgindamas įrodyti, kad Kremliaus šunauja inteligentėja, atrodai juokingai. Tai panašu į nusišėrusios bunkerio žiurkės Putino kliedesius - rusų zzzasrancai pasiųsti į Ukrainą teikti nesavanaudišką, brolišką pagalbą ukrainiečiams.

taigi kad cha cha

čia apie tai kaip pirdašikniai ( joks ne keiksmažodis, tai labai labai gerai žinomo kieto detektyvo genijaus sukurtas žodis, jei nežinai - Čandleris) litvinai tėvynę 1940 tais gynė. Ir ką pirdašikniai litvinai davė pasauliui - krūvą vagių, Norvegijos valčių variklių specialistų, navigacijų specialistų, auto, net dviračius nuo parduotuvių vogė. Na, geriau šunėkas, nors tu Kremliaus nesi matęs anė vieno, aš tik du, bet Maskvos Kremliuje šunų nėra. Nebent koks litvinas prie būdos pririštas. Nes gerai loja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS