Kariai išėjo, karas tęsiasi | kl.lt

KARIAI IŠĖJO, KARAS TĘSIASI

Laikrodžiui skaičiuojant paskutines 2021-ųjų vasaros minutes, Afganistaną paliko paskutinis JAV karys. Kad ir kaip chaotiškai atrodė skubotos evakuacijos dienos, Vakarų sąjungininkai ramia sąžine gali sakyti padarę viską, ko siekė įžengdami į šią nesantaikos nualintą teritoriją: pagrindinis žiauriausių žmonijos istorijoje teroro išpuolių organizatorius Osama bin Ladenas ir jo parankiniai sunaikinti.

Tai, kas buvo daroma Afganistane pastarąjį dešimtmetį, buvo labai brangus bonusas. Tenykštei visuomenei buvo suteiktas šansas peršokti natūralios raidos pakopą ir iš viduramžiškos karinės diktatūros virsti šalimi su bent minimaliais demokratijos institutais, opiumo plantacijas pakeisti vėjo elektrinių ar braškių laukais. Deja. Vašingtono idealistų kurtas scenarijus pasuko kita kryptimi. Akivaizdu, kad nuo šiol (ar bent kol kas) bus kitokia ir JAV kova su terorizmu, tad karinės operacijos Afganistane pabaiga žymi naujos eros pradžią.

Akivaizdu, kad bus kitokia ir JAV kova su terorizmu, tad karinės operacijos Afganistane pabaiga žymi naujos eros pradžią.

JAV ir apskritai Vakarų šalių politikams šiandien dar sunkiau nei vakar įtikinti rinkėjus, kad globalių konfliktų negalima skirstyti į svetimus ir savus, argumentuoti, kodėl už politikų ar žvalgybos klaidas vis dar reikia mokėti karių gyvybėmis. Rūpintis JAV žmonių saugumu, bet atsisakyti karų svetimose teritorijose – tai buvo bene vienintelis bendrasis vardiklis, siejęs Donaldą Trumpą ir Joe Bideną, apie pasitraukimą iš Afganistano kalbėjusį dar 2011-aisiais, kai buvo Baracko Obamos viceprezidentu.

Todėl simboliška, kad su Afganistanu amerikiečiai atsisveikino sėkminga operacija prieš naują išpuolį rengusius teroristus – sprogmenų prifarširuotas automobilis sunaikintas tiksline ataka, aplinkai padarius minimalią žalą. Būtent šis būdas – kariauti ne raumenimis, bet pilkosiomis ląstelėmis, į karo su terorizmu frontą siunčiant ne pėstininkus, bet aukšto tikslumo karinę techniką, darant sąjungas su vakarykščiu priešu, – gali pasirodyti efektyviausias, norint eliminuoti naują terorizmo drakono "Islamo valstybė" galvą, kuri, panašu, vėl ima spjaudyti ugnimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunas

Geras straipsnis. Dar ir dar karta matome ,kad labai pavojinga,labai!!,lysti i svetimu valstybiu teritorija,,net jei ir "lendama" su demokratinemis IDEJOMIS.. Vidurio azijoje su fiasko nugarmejo geri norai super valstybes ;;ir geri norai mazutes Lietuvos . Tarpusavio politiku piautynes yra REIKALAS tos valstybes ,kur tai sprendziama ir vyksta. Ir joks FUGA"daves" Pabeges opozicionierius===mires [[savo tautai ypac!!] opozicionierius neturi buti remiamas svetur Ka ir patyre Lietuva "dirbdama" su kaimynu begle.

Durnių laivas

Žlugo Afganistanas, Irakas, Libija. Pavyko išsigelbėti Egiptui vien todėl, kad tvarkos ėmėsi kariškiai, sukišę "islamo brolius" į kalėjimus. Ir kvailiausia idėja, kad jėga nuvertus diktatorius islamo šalyse įsigalės demokratijos. Rezultatai - suirutės, milijonai pabėgėlių ir nesibaigiantys karai, kol atsiras nauji diktatoriai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS