Kasandros prakeiksmas | kl.lt

KASANDROS PRAKEIKSMAS

Pasak legendos, Kasandra buvo Trojos karaliaus Priamo dukra, kuri turėjo pranašystės dovaną, bet kartu ir prakeiksmą, kad jos bylojimais niekas netikėtų. Nors Kasandra ir numatė Trojos sunaikinimą, perspėjo apie Trojos arklį, įspėjo narsųjį valdovą Agamemnoną apie jo mirtį, niekas jos nepaisė. Tokių kasandrų buvo ir tebėra visais laikais.

Pirmieji ženklai, kad Ukrainos visuomenėje gresia audra ar sprogimas, tik niekas neįsivaizdavo, jog viskas virs karu, pasirodė 2008-aisiais. Tada, prieš septynerius metus, užgimė bene pats egzotiškiausias socialinis judėjimas "Femen".

Šios gėlių vainikais galvas pasidabinusios ir apnuogintas krūtines šūkiais išsirašiusios gražuolės atvirai skelbė, kad jų priešai – pasaulio despotai, diktatoriai, išnaudotojai.

Aktyvisčių tikslas – lyčių lygybė. Jų ginklas – nuogos krūtys. Būtent ukrainietės pirmiausia ir prabilo apie didžiuosius jų visuomenės skaudulius, kad jų valstybėje moterys turi mažiau teisių už vyrus, kad šie jas dar kadaise begėdiškai nutrenkė į virtuvę, esą daugiau jos niekam ir netinkančios. Labiausiai protestuotojas skaudino, esą Ukraina sekso turizmo žemėlapyje užima vieną pirmaujančių vietų. Ši lyderystė anaiptol nėra garbinga. O svarbiausia – jos šaukė, kad reikia ką nors daryti, nes šalyje kils katastrofa.

Todėl dar gerokai prieš kruvinus įvykius kovingosios ukrainietės stojo į savo pačių paskelbtą nuogą karą prieš visokius nenaudėlius. Savo "ginklais" jos ėmė erzinti ir dvasinius patriarchus, ir prezidentus šiems keliaujant, balsuojant ar susiruošus į futbolo rungtynes. Jos net Kalėdas šventė savaip. Pastarosiomis dienomis merginos vėl siautėjo. Šį kartą – Vengrijoje. Nes ten viešėjo, jų supratimu, pasaulio blogio pranašas iš Rusijos.

Tik štai "Femen" kova nūnai jau nebeturi tokio efekto, kaip taikos metu. Bet apmaudžiausia, kad šių kasandrų pranašysčių laiku niekas neišgirdo, nors tereikėjo įsiklausyti. Ir kas žino, gal šiandien Rytų Ukrainoje nežvangėtų ginklai, nesilietų kraujas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:)

Va kokie gilūs straipsniai pauzėse tarp bulvių skutimo ir indų plovimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS