Kumščiais nepagydysi | kl.lt

KUMŠČIAIS NEPAGYDYSI

Blaivinti ir gydyti tautą sumanęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis taip, aišku, nemano. Šįsyk jis kaip reikiant driokstelėjo – nori uždrausti prekybą alkoholiu netoli ministerijos. Prie ministerijos įsikūrę daugybė kavinių ir barų.

Ministro idėja neatrodo nei pažangi, nei demokratiška. Kažkuo ji primena totalitarines ar autoritarines praktikas, kai problemos buvo sprendžiamos tiesiog perdažant fasadus. Nesamą pateikiant kaip realybę. Žinome, kad Michailo Gorbačiovo laikais alkoholio pardavimas irgi buvo ribojimas, tik štai nieko iš to neišėjo – tauta vis tiek gėrė. Kita vertus, nėra ko stebėtis. Mūsų ministras yra sakęs, kad viena iš jį žavinčių sveikatos apsaugos sistemų – būtent buvusios SSRS sveikatos apsaugos sistema.

Aišku, V.P.Andriukaičio sprendimas vietą aplink ministerijos pastatą paskelbti abstinencijos zona – tai ir tikėjimo bei filosofijų reikalas. Galbūt verta eiti dar toliau – aplink visų ministerijų pastatus uždrausti prekiauti ne tik alkoholiu, bet ir tabaku. Jei yra tikinčiųjų, kad tada visi gyvens sveiki ir laimingi – prašom. Gal ministras išties tiki, kad vienas jo įsakymas gali prablaivinti vienos Vilniaus gatvės gyventojus ir lankytojus.

Ar iškabų perkabinimas gydo? Aišku, ne. Lig šiol sveikatinti tautos jokie draudimai nepadėjo. Bet gal mes matome ne visą vaizdą? Vilniaus, Palangos ar Islandijos gatvių gyventojams ne paslaptis, kad aplink ministeriją įsikūrusius barus itin pamėgusi yra aukščiausia sveikatos ministerijos vadovybė.

Ką jau kalbėti apie ilgametį ministerijos darbuotoją, dabar – viceministrą Gediminą Černiauską. Ministerijos klerkai lig šiol neatsigauna po audringo gimtadienio vakarėlio birželį ministerijos pastate. Pikti liežuviai (greičiausiai tai į gimtadienį nepakviesti eiliniai valdininkai) kalba, kad ten būta – o Dangau! – paties tikriausio alkoholio.

Apie minėto viceministro pomėgį tabakui – atskira kalba. Drauge su V.P.Andriukaičio patarėju Arvydu Skorupsku jį kasdien darbo metu kas 10 minučių galima pamatyti prie pat ministerijos pastato godžiai traukiant tabako dūmą.

Tad verta pasvarstyti: gal ministras, užsimojęs paskelbti laisvą nuo alkoholio zoną prie pastato, kuriame dirba, rūpinasi ne vilniečiais, o saviškiais? Toks klausimas, regis, daugiau nei pagrįstas. Ir tada visi gyvens ilgai, laimingai ir sveikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šiaip

Žmonės geria ne iš gero gyvenimo. Mūsų valstybėje gan blogai su ekonomika, su teisingumu. Žmonės alkoholiu gelbėjasi nuo depresijos, naikindami savo sveikatą. Kas bus jei nebegers? Žudysis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS