Kūrybinė krizė | kl.lt

KŪRYBINĖ KRIZĖ

Yra tokia partija "Teisinga Rusija – už tiesą". Šito sviesto sviestuoto darinio pirmininkas, toks S.Mironovas, pasirodo, kupinas kūrybinių idėjų. Jis dabar tarsi koks W.Churchillis, kuris pačiame Antrojo pasaulinio karo kovų įkarštyje irgi rasdavo laiko pašaipiems memorandumams dėl vietovardžių pavadinimų keitimo (jokios Ankaros, tik – Angora! W.C.).

Tai štai S.Mironovas (beveik kaip kažkada Winstonas) staiga pasiūlė pakeisti Kaliningrado pavadinimą į Vladibaltijską, o Kaliningrado sritį pervadinti Baltijos kraštu.

Šitam ponui-draugui žybtelėjo mintis, kad "atėjo metas pagalvoti apie krašto statuso suteikimą regionui, turinčiam šaliai strateginės reikšmės, ir apie Kaliningrado pervadinimą, atsižvelgiant į šiuolaikines realijas ir savas tradicijas".

Tada esą iš pavadinimo iš karto būtų aišku, kad "kalbama apie forpostą kraštiniame vakariniame pasienyje tėvynės, kuri tęsiasi nuo Ramiojo vandenyno iki Baltijos".

Kūrybinė krizė, regis, nepalietė tik vienos srities – nesibaigiančios garsių ir turtingų, dažniausiai su "Gazprom" susijusių oligarchų savižudybių virtinės.

Genialu, tačiau S.Mironovas galėtų žvelgti dar giliau ir dar plačiau užsimojęs "grąžinti istorinį teisingumą". Kodėl gi jam neprisiminus, pavyzdžiui, kad rytinis Lietuvos miestas Zarasai prieš pusantro šimto metų buvo vadinamas Novoaleksandrovsku, pagerbiant carą Aleksandrą I?

O Mažeikiai buvo pavadinti Muravjovu, to paties Koriko, Vilniaus generalgubernatoriaus garbei.

Na dar yra Kudirkos Naumiestis, kadaise vadintas Vladislavovu. Tiesa, tokį pavadinimą ši gyvenvietė gavo dar XVII a., anuomet Abiejų Tautų Respubliką valdžiusio karaliaus Vladislavo Vazos garbei. Bet tarp vietinių šis pavadinimas tada neprigijo – žmonės ir toliau miestelį užsispyrę vadino Naumiesčiu. Tačiau carinės okupacijos metais jam buvo grąžintas Vladislavovo pavadinimas, nes skambėjo "teisinga slaviška gaida".

Tik jokio originalaus proveržio – nei tada, nei dabar.

Kūrybinė krizė, regis, nepalietė tik vienos srities – nesibaigiančios garsių ir turtingų, dažniausiai su "Gazprom" susijusių oligarchų savižudybių virtinės. Čia jau Kremliui nieko neprikiši, ką jie moka, tai moka.

Gairės: Kūrybinė krizė, oligarchai, Gazprom, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS