Laikas – dovana | kl.lt

LAIKAS – DOVANA

Laikas – pinigai. Šią Benjamino Franklino taisyklę, XVIII a. rekomenduotą jauniesiems prekybininkams, puikiai įsisavina ir XXI a. žmonės. Mums, gyvenantiems galvotrūkčiais, laikas tapo tvirčiausia valiuta. Tai įrodo pastarojo meto tendencija: šiuo metu vienas iš patrauklių priedų darbuotojams – ne pinigai, pvz., „tryliktas atlyginimas“, o trumpesnės darbo valandos arba papildomi laisvadieniai.

Švenčiate gimtadienį? Vietoje torto gausite laisvadienį! Išsiskyrėte su ilgamečiu draugu? Užuot nieko nematančiu žvilgsniu spoksoję į ekraną imkite laisvadienį! Ir tai – ne vien darbdavio gera valia. Štai Ispanija tapo pirmąja Europos valstybe, priėmusia teisės aktą dėl menstruacijų atostogų. Nepavydėkit, moterys, ir Lietuvoje jau yra įmonių, suteikiančių galimybę darbuotojoms per menstruacijas turėti laisvadienius.

Skiepadieniai, laisvadieniai sveikatos tyrimams – tai irgi šių laikų tikrovė. Ir nors siūlymas įteisinti laisvadienius slaugantiems sergančius ar senyvus tėvus nesulaukė įstatyminio palaiminimo, kai kurie darbdaviai ir patys taip motyvuoja savo pavaldinius.

O taip, bulviakasis – ne dainų šventė, tačiau nebūkime šventeivos: net ir biudžetinėje įstaigoje nėra draudžiama palepinti darbuotojų laisvo laiko dovana.

Tad ko gi čia ošti iš pasipiktinimo, kai Kazlų Rūdos meras paskelbė, kad atsižvelgiant „į savaitgalį visuomenę išsunkusius nacionalinius iššūkius (bulviakasis, Lietuvos krepšinio pergalė prieš Ameriką), pirmadienį darbuotojas pagal poreikį gali dirbti nuotoliu arba paimti nedarbo dieną“?

Žinoma, čia ne Australija, kur penktadienis prieš AFL (Australijos futbolo lygos) finalą yra laisva diena, tačiau pas mus juk krepšinis – antroji religija. Braliukai latviai buvo apdovanoti laisvadieniu ne tik tuomet, kai pasitiko ledo ritulininkus, iškovojusius pirmuosius istorijoje pasaulio čempionato medalius, bet ir švęsdami Latvijos dainų ir šokių švenčių 150-metį.

O taip, bulviakasis – ne dainų šventė, tačiau nebūkime šventeivos: net ir biudžetinėje įstaigoje nėra draudžiama palepinti darbuotojus laisvo laiko dovana. Lietuvos verslo atstovai netgi pasveikino precedentą: esą tai žinutė, kad į žmones valstybės tarnyboje imama žvelgti ne formaliai, bet su žmogišku supratimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to tai

žiebk faktus o ne bezdalus. pagal šventes lietuva kažkur aštunta.

tai kad

lietuviai ir taip pirmauja Europoje su svenciu dienomis, o dar jeigu ir del menstruaciju gales nedirbti, tai kaip ta musu bobu vyriausybe nedirbs, o ka mes be ju darysime "prapuole sudo gale"

šita phantazuotoja

matė šių laikų bulviakasį? Važiuoja kombainas, iškrato ir surūšiuoja bulves. Reikia max dviejų žmonių prie konvejerio siukšlėm pašalinti.. Ūkininkas, valdantis 200 hektarų iš jų kokį 50 ha bulvių savo šeima verčiasi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS