Nėra vaikų, yra žmonės | kl.lt

NĖRA VAIKŲ, YRA ŽMONĖS

Ilgokai diskutuotas siūlymas atsisakyti pagal Maskvos rekomendacijas birželio 1-ąją minimos Tarptautinės vaikų gynimo dienos tapo tikrove. Seimas priėmė Atmintinų dienų įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta vietoj šios dienos į atmintinų dienų sąrašą įtraukti gegužės trečiąjį penktadienį, Vaiko dieną, ir lapkričio 20-ąją, Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną (lapkričio 20-oji siejama su 1959 m. lapkričio 20 d. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija, o gegužės trečiasis penktadienis – su greta minimomis Motinos, Tėvo, Šeimos dienomis).

Minėjimai – minėjimais, o gyvenimas – sau. Lapkričio 19-ąją dar minėta Pasaulinė smurto prieš vaikus prevencijos diena. Lapkričio 22-ąją juoda eilute papildėme šiurpiausių nusikaltimų – suaugusiųjų prieš vaikus – sąrašą: mirė tėvo pro langą išmestas penkių mėnesių kūdikis. Milžiniškos medikų pastangos palaikyti gyvybės siūlą ir prieš tai daugybinių sužalojimų patyrusiam kūdikiui liko bevaisės.

Tas vaikas – ne motinos, pasirinkusios gyventi su išgama, jis – visų mūsų. Ir tokių vaikų turime daug. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, praėjusiais metais beveik 3 tūkst. vaikų patyrė įvairaus pobūdžio smurtą – fizinį, psichologinį, seksualinį ar nepriežiūrą, o smurtas prieš juos daugiausia panaudotas artimiausioje aplinkoje. Šiemet nuo smurto nukentėjusių vaikų skaičius dar didesnis. Kas su mumis, sočiais ir aprūpintais XXI a. žmonėmis, vyksta?!

Iškilus XX a. pedagogas, publicistas, gydytojas Januszas Korczakas, itin išgyvenęs dėl vaikams daromų skriaudų, paliko mums pagrindinę žinią, kad „Nėra vaikų, yra žmonės“, ir suformulavo esminį civilizuotos visuomenės bruožą – būtent vaiko gerovė yra žmogaus būties pagrindas.

Našlaičių namų Varšuvoje įkūrėjas ir globėjas J. Korczakas buvo nužudytas 1942-ųjų rugpjūtį Treblinkoje kartu su 192 savo globotiniais. Tai – karas, kaip ir šiandien Ukrainoje, Izraelyje, Gazoje. Tačiau iš kur pas mus, taikaus gyvenimo žmones, šitiek žiaurumo ir polinkio smurtauti prieš bejėgius? Kiek dar vaikų bus išmėtyta pro langus ir į šulinius, kiek dar matukų reikės, kad taptume įgalūs sukurti veiksmingas apsaugos priemones?

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tas vaikas

kur mokytoją į ligoninę pasiuntė, ar kanibalės, ar nepilnamečiai Šilainiuose žmones užpuldinėjantys - ar jie žmonės? Tiek kad dvikojai.

jo

nera vaiku, yra sunauja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS