Pavėluotas atsiprašymas | kl.lt

PAVĖLUOTAS ATSIPRAŠYMAS

Vilniuje, priešais A. Lukašenkos diplomatinio korpuso langus, nuo šiol kabos Nobelio taikos premijos laureato, nūnai Baltarusijoje kalinamo Alesio Beliackio portretas, skirtas ne tik šiam žmogaus teisių gynėjui, bet ir kitiems Baltarusijos režimo politiniams kaliniams. Portretas – priminimas juos įkalinusios valdžios atstovams, kad šie jį matytų kasdien.

Tiesa, idėja nėra labai originali. Kovo pradžioje, pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą savaitėmis, Rygoje ant Medicinos istorijos muziejaus fasado iškabintas didžiulis plakatas su V. Putino portretu – pusiau kaukole (tokia simboliška medicininio-istorinio požiūrio perspektyva) – solidarumo su Ukrainos žmonėmis ženklas.

Plakatui vieta pasirinkta ne šiaip sau, o priešais Rusijos ambasadą, be to, latviai šią vietą pervadino Ukrainos nepriklausomybės gatve.

Taigi V. Putino pasiuntiniai Latvijos sostinėje jau beveik 300 dienų pro langus priversti spoksoti į tokią štai interpretuotą caro-maro-karo fizionomiją.

Šiuo metu sostinei vadovaujantis R. Šimašius jau kokius 11 metų turėtų jausti mažų mažiausiai dvasinę skolą sąžinės kaliniui A. Beliackiui.

Panašų malonumą nuo šiol turės ir "tėtušio" emisarai Vilniuje, tik jiems į akis spigins ne mozaikinis psichopatas, o jų politinio priešo veidas.

Šio "netakto" sumanymą inicijavo Užsienio reikalų ministerija, idėją palaikė A. Beliackio įkurta organizacija "Viasna", o leidimus kūrinio atsiradimui suteikė paveldosaugininkai ir sostinės savivaldybė.

Kaip tik savivaldybės veiksnys čia vienas delikatesnių. Mat šiuo metu sostinei vadovaujantis R. Šimašius jau kokius 11 metų turėtų jausti mažų mažiausiai dvasinę skolą sąžinės kaliniui A. Beliackiui.

Būtent, dėl dabartinio mero, tuomečio teisingumo ministro "mechanizmo klaidos" A. Beliackis ir buvo pirmąsyk įkalintas, nes mūsų Teisingumo ministerija oficialiai pateikė režimui duomenų apie būsimą Nobelio premijos laureatą.

R. Šimašius tuomet apgailestavo, o po kelerių metų į laisvę paleistas A. Beliackis tikino visai nepykstąs už tai ant Lietuvos valdžios.

Pernai opozicionierius, kadaise iš paties V. Havelo rankų gavęs "Homo Homini" apdovanojimą, vėl atsidūrė pradinėje pozicijoje – kalėjime.

Tačiau šįsyk bent jau sulaukė deramo, nors ir pavėluoto atsiprašymo iš Vilniaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Azuolas

Stiprus straipsnis. Tai tu Šimašiu labai daug. Galia. Pagarbiai.

Astute,

prisipažink, juk netiki Dievu? Prisiekiu, aš niekam nesakysiu.

Cha cha cha

Gražiai koliojasi mūsiškė Kremliaus šunauja - tikri Putino unitazinės kultūros nešėjai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS