Pieštuko ir trintuko meilė | kl.lt

PIEŠTUKO IR TRINTUKO MEILĖ

Šiandien pasipils sveikinimai teatrinio meno kūrėjams – kovo 27-ąją minima Teatro diena suteikia progą nusilenkti Melpomenės tarnams. Bus išdalyti "Auksiniai scenos kryžiai", "Fortūnos", "Kaukės" ir kiti profesinio įvertinimo bei padėkos ženklai. Tačiau didelio džiaugsmo teatralams nėra.

Pandeminiai metai jiems buvo dramatiški – atšaukti ir atidėliojami spektakliai katastrofiškai sumažino pajamas. Visgi skaudžiau už biudžeto skyles žiojėja tyla spengiančios žiūrovų salės ir žeidžia į niekur nuaidintys pagalbos šauksmai. Mat ekonominio gelbėjimo plane teatrai, kaip ir kitos kultūros įstaigos, atsidūrė antrarūšės veiklos eilutėje.

Priverstinis teatrų perkraustymas į virtualybę privertė juos ieškoti vegetacijos galimybių. Tačiau "Zoom" teatras yra tokia pati grimasa, kaip ir skaudančio danties gydymas nuotoliniu būdu. Juk net pats pirmasis teatro ritualas – prašymas žiūrovų išjungti mobiliuosius telefonus – signalizuoja: šioje komunikacijoje technologijoms ne vieta. Teatras mums visada buvo emocinės iškrovos laukas, o kompiuterio langelyje nėra vietos katarsiui.

Talžomi pandeminių bangų užsimūrijome savo namuose, pavertę juos ir darboviete, ir mokykla, ir kultūros įstaiga. Tačiau teatras juose niekaip netelpa. O be jo mes mankurtėjame.

Talžomi pandeminių bangų užsimūrijome savo namuose, pavertę juos ir darboviete, ir mokykla, ir kultūros įstaiga. Tačiau teatras juose niekaip netelpa. O be jo mes mankurtėjame. Valdžios, net ir geresniais laikais linkusios ne į tikrą meilę, bet į flirtą su kultūra, per pandemiją niekuo nenustebino: prilygino teatrą prekybos centrams, kur susibūrus gali įsiliepsnoti židinys. Dabar skaičiuoja žaizdas: socialinė vienatvė, psichologinės problemos, psichinės sveikatos sutrikdymas ir t.t., ir pan. Terapinė teatro, kaip ir kito meno, galia valdžios galvoms – per sudėtinga lygtis su per daug nežinomųjų. Geriau jau pristeigti mobiliųjų krizių komandų, psichologų etatų ir mesti milžiniškus pinigus pseudosveikatinimui.

Teatras visada padėjo pakelti skausmą, išgryninti kančią. Spektakliai buvo vaidinami net getuose. Dabar mes jau springstame skęsdami skausmo jūroje, tačiau kolektyvinio jautrumo zoną – teatrą – užkalėme draudimo ženklais. Ir žaidžiame teatro palaikymo blefą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sėkmės

Sėkmės, stiprybės, kantrybės, pasitikėjimo Jums visiems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS