Šiuolaikinis folkloras | kl.lt

ŠIUOLAIKINIS FOLKLORAS

Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Netekai dantų – naujiems atiduosi visas gyvenimo santaupas arba, kaip byloja liaudies išmintis, paskutines kelnes nusimausi. Susidėjai naujus – nebeliks už ką pavalgyti, nes maisto kainos seniai pramušė stratosferos ribas, svilina pragaištingas karštis. Tik vieni spirga iki apskrudimo, o kiti mėgaujasi palaimingu „nieko nežinau“ pavėsiu.

Kad jau apie folklorą, tai dera ir japonų išmintį prisiminti. Japonai turi patarlę apie tris išmintingas beždžiones: Mazaru nieko blogo nemato, Kakazaru nieko blogo negirdi, Ivazaru nieko blogo nesako. Ką čia primena? Ar tik ne mūsų Vyriausybę, kuri nepadarė nieko, kad pažabotų maisto produktų kainų augimą ar bet sušvelnintų jo įtaką paprastiems žmonėms.

Nors esame guodžiami, kad rekordinė infliacija slopsta, maisto kainos Lietuvoje tebešokiruoja net čia apsilankančius turtinguosius vakariečius. Ką jau kalbėti apie mus, pagal mėnesio maisto išlaidas esančius pirmajame Europos penketuke. Gerai, jei dar turi ką leisti, – daugeliui net visų pajamų maistui nebeužtenka. Jei tikėtume kainų lyginimo portalo pricer.lt duomenimis, per pastaruosius ketverius metus maisto prekės Lietuvoje pabrango 50 proc. Ir tuščios lentynos maisto prekių skyriuje – jai nebe sovietinės praeities reliktas. Produktų įprastomis kainomis nebeįperkantys žmonės medžioja nuolaidas prekybos centruose – iššluoja pigiau parduodamas prekes akimirksniu, vakarop lentynose švilpauja vėjai.

Nors ir sakoma, kad badas skilvio negadina – tik protą išprusina, tuščiu pilvu neilgai teišbūsi. O kartais ir saldaus taip norisi! Cukrus juk sukelia dopamino antplūdį. Viena desertinė Vilniuje kaip tik degustuotojų grupę buria: jei norite nemokamai gomurį pamaloninti, galite pamėginti laimę ir tapti saldumynų ragautoju. Žiū, ir vasaros sulauksime. O tada – grybai, uogos, ne tik dzūkų mergos nebus nuogos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taigi

Gyvenimas nestovi vietoje, p.Dalia - keičiasi laikai, keičiasi sąlygos, keičiasi ir folkloras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS