Suomiškas nestebuklas | kl.lt

SUOMIŠKAS NESTEBUKLAS

Mintis pralaisvinti suvaržymus, atsižvelgiant į COVID-19 rodiklius konkrečioje Lietuvos savivaldybėje, tikrai paskatins sofos lygos ekspertus patyrinėti, kuris regionas geriausiai susitvarkė su pandemijos iššūkiais.

Net įdomu, kas pasirodys esą didesni namisėdos, kas dažniau keičia kaukes – dzūkai, aukštaičiai, žemaičiai ar suvalkiečiai? Juokas juokais, gi europiečiai visai rimtai bando atrasti slaptąjį ingredientą, kuris kai kurioms valstybėms padėjo amortizuoti pandemijos smūgius ir it kokia vakcina galėtų apsaugoti nuo būsimų kataklizmų. Be Izraelio, kuris, laiku pradėjęs, žiū, tuoj suskiepys visus pilnamečius piliečius ir galės grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, Europoje su pavydu kalbama apie Suomiją. Dukart daugiau gyventojų nei Lietuvoje turinčioje šalyje nuo COVID-19 mirė keturiskart mažiau nei pas mus, keturiolika kartų mažiau nei vos 1,5 karto daugiau gyventojų turinčioje Šveicarijoje.

Ryšys tarp moterų gausos svarbiausiuose valstybės postuose ir gebėjimo suvaldyti pandemiją, žinoma, atsitiktinis. Esama ir objektyvių priežasčių.

Ryšys tarp moterų gausos svarbiausiuose valstybės postuose ir gebėjimo suvaldyti pandemiją, žinoma, atsitiktinis. Esama ir objektyvių priežasčių. Tiesiog tada, kai kitur (taip, ne tik Lietuvoje) apie pasirengimą atremti globalius iššūkius daugiau kalbėta, nei veikta, suomiai darė tai, ką esant svarbiu suprato dar per Rusijos invaziją, kurią atrėmė be pagalbos iš šalies: norėdama taikos, ruošėsi karui. Ši senovės romėnų išmintis neleido Suomijos nacionalinei ekstremalių situacijų strategijai virsti tuščiais paistalais. Tad pavasarį, kai likusi Europa išlaidavo medicininės apsaugos priemonių rinkoje, suomiai pirmiausiai naudojo Nacionalinės nepaprastosios situacijos tiekimo agentūros valdomą juodosios dienos rezervą.

Iš didžiųjų Europos sostinių į Helsinkį nukreiptas žvilgsnis kaip privalumą vertina ir tai, kad Suomija yra aktyvi rinkos žaidėja. Valstybei priklauso naftos, dujų, farmacijos, transporto ir kitų kompanijų, kurių svarba krizės atveju ypač išauga, akcijų. Suomiai nebijo tuščių parduotuvių: šalyje pagaminama 80 proc. suvartojamų maisto produktų. Jie pasitiki policija, kariuomene, puikiai supranta, kodėl net dabar nereikia atsisakyti planų atnaujinti karinės aviacijos parką, moka nemenkus mokesčius, bet pandemijos metu kuria mažus stebuklus. Ir net dabar susitinka su globos namuose gyvenančiais artimaisiais, nekeldami rizikos kitiems, specialiose transporto priemonėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

???

Suomiai nusileidžia į Suomiją gyvent rusų iš SSSR. Neparduoda jiems būstų. Todėl tarpusavio pasitikėjimas nesugriautas

???

Šitaip pastoviai dergiant ant Lietuvos ir lietuvių ,- kaip tai daro žurnaliūgos ir prostitut-historikai-tiesiog stebuklas, kad iki šiol vis dar kažkas pasitiki savo valstybė-Lietuva

.

Apgailėtinas inkštimas žydų uber alles aukštinimas ir snarglių taikymas ant lietuvių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS