Švyturys tarp dviejų Lietuvų | kl.lt

ŠVYTURYS TARP DVIEJŲ LIETUVŲ

Nors australų rašytojos Margot Steadman romanas "Švyturys tarp dviejų vandenynų" išleistas lietuviškai, daugelis tautiečių jį perskaitė ekranuose: amerikiečių režisieriaus Dereko Cianfrance sukurta to paties pavadinimo drama parodyta per televiziją.

... Salos švyturio prižiūrėtojo ir jo žmonos laimę temdo vienintelis dalykas – nepavyksta susilaukti vaikų. Ir kai vandenynas atplukdo valtį su mirusiu vyriškiu ir verkiančiu kūdikiu, tenka priimti sprendimą: surasti jų artimuosius ar pasilikti mergytę sau? Ką pasirinkti: tai, kas teisinga, ar tai, kas savanaudiška? Tai, kas leis išlikti padoriais, ar tai, kas padarys laimingais?..

Laisvės vardu pažymėta savaitė priminė pasirinkimo svarbą. Apsisprendimų navigacijoje – (ne)stoti ginti Parlamentą ar (ne)gauti skiepą be eilės – asmeninis pasirinkimas vienodai reikšmingas. Ir švyturys krante tėra vienas: tavo paties atsakomybė, garbė, sąžinė.

Apsisprendimų navigacijoje – (ne)stoti ginti Parlamentą ar (ne)gauti skiepą be eilės – asmeninis pasirinkimas vienodai reikšmingas. Ir švyturys krante tėra vienas: tavo paties atsakomybė, garbė, sąžinė.

Pandeminėje audroje, daužančioje saugaus gyvenimo laivus, ne skiepai yra švyturys – mūsų pasirinkimai. Vienus jie veda savanoriauti į kovidinius ligoninių skyrius, kitus tupdo ant sofų kurti antikovidinių teorijų ir melagienų. Vieni braukia paskutinę ašarą išeinančiam iš gyvenimo vienišam mirštančiajam, kiti skandina stebuklingo vandens upėse nuo pandeminių išbandymų pailsusius protus.

Beje, apie stebuklus. Kadaise "Kauno dienos" korespondentai atliko žurnalistinį eksperimentą: turguje pardavinėjo neva gydantį Titikakos smėlį. Tolimesnio pasaulio dar nemačiusiems lietuviams vien Titikakos pavadinimas skambėjo kaip pažadas. Oi, kaip noriai pirko! Žurnalistai vos spėjo kiekvieną vytis, kad viską paaiškintų ir grąžintų pinigus.

Tebelikti Titikakija ar būti modernia Lietuva – mūsų pasirinkimas. Niekas nepažadėjo, kad ,iškovojus laisvę, pasirinkimai baigsis. Ir kai išgirsti trivialų kaltinimą "Ne už tokią Lietuvą kovojome!", norisi paklausti: už kokią? Kurią kaip tortą, iškeptą pagal tobulą receptą, kažkas turėjo patiekti ant lėkštutės? Ar tą, kurią kaip korį po mažytį savo pasirinkimą turime sunešti visi?

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kaunietis

Pasaulyje kvailių daugiau negu sukčių, antraip sukčiai neturėtų iš ko gyventi

kaunas

labai Teisinga!! Drasiausi ir sumaniausi pralauze pokarinio tautu [[okupuotu] lageri Tapome Nepriklausomi..O kad Tapti ir ekonomiskai stiprus ,kaip laisvos vakaru valstybes --reikia laiko ,.Kapitalistines valstybes [[,nebuvusios okupuotos]] per 60 metu ishvyste savo ekonomika ,,kurios MES [[inkorporuoti I sssR]]ir siekem,ir pasieksime Daugiau optimizmo,tautieciai.

Kovidėdų Skiepelis

Užtat Greta Thunberg atsidūrė ant pašto ženklo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS