Tradicijų keliai ir bekelės | kl.lt

TRADICIJŲ KELIAI IR BEKELĖS

Kelių parlamentarų siūlymas iš švenčių sąrašo išbraukti sovietų išpopuliarintą Tarptautinę darbo dieną vėl įkaitino emocijas. Apie gegužės 1-osios balastą šventinių dienų sąraše kalbama jau seniai. Ir vis įstringama vietoje. Neseniai būta siūlymo vietoj jos šventine skelbti gegužės 3-iąją minimą Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos dieną. Dabar atsirado naujas jaukas – siūloma gegužės 1-osios, kaip šventinės dienos, praradimą kompensuoti papildoma kasmečių atostogų diena.

Labiausiai gegužės 1-osios įsitvėrę Seimo socialdemokratai: esą tai svarbi dirbančiųjų bendruomenei tarptautinė data. Tačiau tokie argumentai – kaip mėginimas prie obels šakos priklijuoti burokėlį. Ši šventė Lietuvoje neturi absoliučiai jokių tradicijų, nebent prisiminimus apie varu varomas demonstracijas su vėliavėlėmis rankose. Ne veltui ją stumdo iš kampo į kampą nedarbo dienų sąraše: siūloma vietoj gegužės 1-osios nedarbo diena paskelbti Sausio 13-ąją.

Dar nepasimiršo aistros ir dėl Vėlinių, kurios tik nuo 2020-ųjų įtrauktos į nedarbo dienų sąrašą. Diskutuojant dėl to buvo spaudžiama sudaryti sąlygas gyventojams puoselėti Vėlinių tradicijas, nes būtent lapkričio 2-oji yra Mirusiųjų atminimo ir pagerbimo diena. Tik lietuviai – ne iš kelmo spirti. Kapus aplekia savaitgalį, o prie dviejų laisvadienių lapkričio pradžioje prisidūrę vieną kitą atostogų dieną turi ir savaitę poilsio.

Tos tradicijos – gyvas daiktas. Labiau nei įstatymiškas reglamentas jas veikia naujieji laikai ir įpročiai. Dar ne taip seniai tautiečiai buvo pasidaliję į dvi priešiškas stovyklas: vieni gynė krikščioniškąsias tradicijas – Visų šventųjų dieną ir Vėlines, kiti bandė įtraukti į lietuviškų švenčių kalendorių Heloviną. Pastarąjį vadinome kultūriniu kiču, mokėmės rašyti – Helovynas ar Helovinas? Vos prieš dešimt metų tai buvo moksleivių ir studentų šventė, vakarėliuose ir baruose švęsta, o dabar visa Lietuva užtvino moliūgų ir siaubo parkais. „Net prakaitas žliaugia“, – trina rankas jų steigėjai, neatsiginantys lankytojų. Daugialypės tos tradicijos, skėsčioja rankomis etnologai, o kalbininkai krikštija naująją tradiciją Vaiduoklių švente, Šiurpnakčiu, Šmėklinėmis. Gal prigis. Po dešimties metų pamatysime.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

komercija

Šmėklynės- visai nieko žodis, man tinka. helovinas tai čie tik pi derastams

Visada laukiama

Visada su malonumu skaitau gerb.Dalios Juškienės reiškiamą nuomonę,kuri visada pateikiama kultūringai ir objektyviai,dažnai ir šmaikščiai.

vištai

abiejų tautų. Gal gali višta papasakoti kaip Lietuva prarado Gardiną, Lydą, Vilnių, Suvalkus? Ir koks indėlis į tai antros tautos? Kad Vilnius Lietuvos sostinė, turim būti dėkingi ne abejom tautom o kruvinam banditui sralinui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS