Afganistano aukščiausiasis lyderis įsakė šalies moterims viešumoje dėvėti burkas | kl.lt

AFGANISTANO AUKŠČIAUSIASIS LYDERIS ĮSAKĖ ŠALIES MOTERIMS VIEŠUMOJE DĖVĖTI BURKAS

Afganistano aukščiausiasis lyderis ir Talibano vadas šeštadienį įsakė šalies moterims viešumoje dėvėti burkas – tai viena griežčiausių moterų gyvenimo kontrolės priemonių nuo tada, kai griežtosios linijos islamistai užgrobė valdžią.

Pernai rugpjūtį kovotojai vėl perėmė šalies kontrolę, žadėdami švelnesnį valdymą nei pirmojo savo režimo laikotarpiu 1996–2001 metais, kai šalyje buvo masiškai pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Tačiau talibai jau įvedė virtinę apribojimų moterims: uždraudė joms eiti daugelį pareigų viešajame sektoriuje, įgyti vidurinį išsilavinimą ir vienoms keliauti už savo miestų ribų ar į užsienį.

Šeštadienį Afganistano aukščiausiasis lyderis ir Talibano vadovas Hibatullah Akhundzada (Hibatula Achundzada) paskelbė griežtus aprangos reikalavimus, galiosiančius esant viešumoje.

„Jos turėtų dėvėti čadrą (nuo galvos iki kojų dengiančią burką), nes tai tradicinis ir pagarbus“ drabužis, sakoma H. Akhundzados dekrete, kurį paskelbė Talibanas.

„Tos moterys, kurios nėra per senos ar per jaunos, pagal šariato nurodymus turi užsidengti veidą, išskyrus akis, kad išvengtų provokacijų, kai susitinka su vyrais, kurie nėra mahramai (suaugę artimi vyriškos lyties giminaičiai)“, – sakoma dekrete.

Jame priduriama, kad jei moterys neturi svarbaus darbo lauke, joms „geriau likti namuose“.

Jame priduriama, kad jei moterys neturi svarbaus darbo lauke, joms geriau likti namuose.

Šis dekretas tikriausiai sukels pasmerkimo bangą užsienyje. Nemaža dalis tarptautinės bendruomenės nori, kad humanitarinė pagalba Afganistanui ir talibų vyriausybės pripažinimas būtų susieti su pažanga atkuriant moterų teises.

1996–2001 metais Talibanas irgi buvo įvedęs panašius apribojimus moterims.

Talibams grįžus į valdžią, jų įsteigta Dorybių skatinimo ir ydų prevencijos ministerija išleido keletą „gairių“ dėl moterų aprangos, tačiau šeštadienį paskelbtas įsakas tapo pirmuoju tokiu nurodymu, galiosiančiu nacionaliniu mastu.

Kovą griežtosios linijos islamistai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, kai įsakė uždaryti mergaičių vidurines mokyklas, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai jos buvo atidarytos pirmą kartą nuo Talibano grįžimo į valdžią.

Islamistai taip ir nepaskelbė šio draudimo pagrindo, tik pareiškė, kad mergaičių mokymas turi atitikti „islamo principus“.

Pasak kelių Talibano pareigūnų, tokį draudimą irgi paskelbė H. Akhundzada.

Moterims taip pat buvo liepta sostinės parkus lankyti dienomis, kai juose nėra vyrų.

Iš pradžių kai kurios afganistanietės priešinosi naujoms taisyklėms – rengė nedideles demonstracijas ir protestus, per kuriuos reikalavo teisės į mokslą ir darbą.

Tačiau Talibanas nuslopino tuos nesankcionuotus mitingus ir suėmė kelias jų organizatores. Šios buvo laikomos atskirtos nuo išorinio pasaulio, nors talibai neigė, kad jos buvo sulaikytos.

20 metų tarp dviejų Talibano valdymo laikotarpių mergaitėms buvo leidžiama lankyti mokyklą, o moterys galėjo įsidarbinti visuose sektoriuose, nors šalis išliko socialiai konservatyvi.

Itin konservatyvaus ir patriarchalinio Afganistano kaimiškose vietovėse daugelis moterų jau dėvi burkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pagarba VAKARAMS...

Kad isejo is akmens amziaus i demokratija i laisve.O Afganistane,dar soka berniukai aplink dedes,,,kurie paskui ji issiveza sexui,nes tokiu berniuku darbas,kad pragyventu ir savo seimai padetu..tai ,toks atsilikimas,siaubingai ziauriai atrodo tas Afganistanas,juk dar mergaites apipiausto,kad jos nepatirtu orgazmo..Apipiausto ir surisa rankas ir kojas,kad isskestos butu,nes ,kraujas bega,kad isdziutu,bet deja ju daug mirsta..jie kitokio gyvenimo net nezino...

Anonimas

Puikios žinios. Pagarba talibams. Nepataikauja supuvusiems Vakarams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS