Analitinis centras: Š. Korėjos branduoliniame komplekse vykdoma aktyvi veikla | kl.lt

ANALITINIS CENTRAS: Š. KORĖJOS BRANDUOLINIAME KOMPLEKSE VYKDOMA AKTYVI VEIKLA

Po to, kai lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) įsakė padidinti ginklams tinkamos branduolinės medžiagos gamybą, palydovinės nuotraukos parodė, kad Šiaurės Korėjos pagrindiniame branduoliniame komplekse vykdoma aktyvi veikla, teigia JAV analitinis centras.

Vašingtone įsikūrusi organizacija „38 North“ šeštadienį pranešė, kad kovo 3 ir 17 dieną darytos nuotraukos rodo, jog darbai prie eksperimentinio lengvojo vandens reaktoriaus šalies Jongbjono objekte „artėja prie pabaigos“.

Pradėtas statyti naujas pagalbinis pastatas, o iš reaktoriaus aušinimo sistemos buvo aptiktas vandens išmetimas, o tai leidžia manyti, kad „artinasi perėjimas prie eksploatacinės būklės“, sakoma pranešime.

Iš nuotraukų taip pat matyti, kad Jongbjone toliau veikia penkių megavatų galios reaktorius, o aplink urano sodrinimo gamyklą pradėtos naujos statybos, kuriomis greičiausiai siekiama išplėsti jos pajėgumus.

„Atrodo, kad šie pokyčiai atspindi naujausią Kim Jong Uno nurodymą padidinti daliųjų medžiagų gamybą, kad [Pchenjanas] galėtų išplėsti savo branduolinių ginklų arsenalą“, – priduriama pranešime.

Antradienį Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida paskelbė nuotraukas, kuriose Kim Jong Unas apžiūrinėja naujas, mažesnes branduolines galvutes. Jis nurodė išplėsti „ginklams skirtų branduolinių medžiagų gamybą“ ir taip „eksponentiškai“ padidinti Šiaurės Korėjos arsenalą.

Ekspertai teigė, kad potencialūs taktiniai branduoliniai ginklai iš tiesų rodo esminius techninės pažangos požymius ir gali reikšti netrukus įvyksiantį branduolinį bandymą.

Nuo praėjusių metų pradžios Seulo ir Vašingtono pareigūnai perspėja, kad Šiaurės Korėja gali atlikti septintąjį branduolinį bandymą.

Seulas ir Vašingtonas suintensyvino bendras karines pratybas, Šiaurės Korėjai atliekant vis daugiau provokuojančių ginklų bandymų ir kaltinant Seulą dėl blogėjančios saugumo padėties.

Sekmadienį Šiaurės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) paskelbtame komentare buvo pasmerktos sąjungininkių bendros pratybos ir perspėta apie jos „branduolinio puolimo galimybes“.

„Bus visiškai aišku, kaip bus panaudotos KLDR branduoliniai ginklai, jei karo atgrasymas nesuveiks prieš tuos, kurie blaškosi, nebijodami branduolinių ginklų“, – sakoma pranešime, kuriame pavartota oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo santrumpa.

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėjos kariuomenė surengė daugybę pratybų, įskaitant bandomąjį paleidimą, kurį valstybinė žiniasklaida apibūdino kaip povandeninį branduolinį užtaisą galintį nešti droną, ir antrą tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą šiais metais.

Praėjusiais metais Šiaurės Korėja paskelbė esanti „negrįžtama“ branduolinė galia, o kovo mėnesį Kim Jong Unas įsakė Šiaurės Korėjos kariuomenei suintensyvinti pratybas rengiantis „tikram karui“.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Paf

Timras paršas nupenėtas tas kim chuininis

Amaryno

Annaliniose kompleksose dar ne tokia veikla vykdoma,na ir ka?

vanga

Arteja visu kremliniu ziurkiu dvesimo valanda, arteja... :DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS