Apklausa: tik du trečdaliai kanadiečių laiko JAV draugiška šalimi | kl.lt

APKLAUSA: TIK DU TREČDALIAI KANADIEČIŲ LAIKO JAV DRAUGIŠKA ŠALIMI

Vis mažiau kanadiečių laiko JAV draugiška šalimi, analogiška tendencija būdinga ir jų požiūriui į Rusiją bei Kiniją. Tai rodo ketvirtadienį paskelbti apklausos, kurią surengė tyrimų organizacija „Environics Institute“ ir Otavos universitetas, rezultatai.

„Kanadiečių nuomonė gerokai pasikeitė – ir labiau neigiama linkme – tiek apie Jungtinės Valstijas, mūsų artimiausią sąjungininkę, tiek apie Kiniją ir Rusiją“, - pažymi tyrimo autoriai.

Šiuo metu JAV draugiška šalimi laiko tik 60 proc. apklaustųjų, o 11 proc. mano, kad Jungtinės Valstijos yra Kanados priešas. 2013 m. šie rodikliai sudarė atitinkamai 89 proc. ir 1 proc.

„Analogiška tendencija pastebima ir Rusijos atžvilgiu. 2013 metais ją draugiška šalimi laikė 33 proc. kanadiečių, o šiandien – 18 proc. Kartu išaugo skaičius tų, kurie žiūrį į Rusiją kaip į priešą – nuo 10 proc. (2013 m.) iki 33 proc. (2020 m.)“, - sakoma sociologų pranešime.

Pasikeitė kanadiečių požiūris ir į Kiniją: 2013 m. 49 proc. respondentų laikė ją draugiška šalimi, o dabar tokios nuomonės yra 25 proc. Kanados gyventojų. Nuo 7 proc. iki 34 proc. padidėjo skaičius tų kanadiečių, kurie mano, kad Kinija yra jų šalies priešas.

Svarbiausiais Kanados sąjungininkais šiuo metu jos gyventojai laiko Didžiąją Britaniją (89 proc.), Prancūziją (81 proc.), Vokietiją (77 proc.) ir Japoniją (69 proc.).

Tyrimo autoriai sieja tokius pokyčius Kanados visuomenėje su politika. Pavyzdžiui, kanadiečių nuomonė apie JAV smarkiai pablogėjo atėjus į valdžią Donaldui Trumpui. Lapkričio 3 d. įvyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose dabartinį Baltųjų rūmų šeimininką paremtų tik 15 proc. kanadiečių, o už Demokratų partijos kandidatą Joe Bideną balsuotų 67 proc. jų.

Tokio negatyvaus požiūrio į kaimyninę šalį, laikomą svarbiausia Kanados sąjungininke, nebuvo per visą tokių viešosios nuomonės tyrimų, pradėtų 1982 m., istoriją.

Apklausa buvo surengta rugsėjo 8-23 dienomis, joje dalyvavo 2 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

#

Užtat LR tai draugelis nr.1.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS