Austrija ir JAV tiria pranešimus apie „Havanos sindromo“ atvejus: diplomatams pažeidžiamos smegenys | kl.lt

AUSTRIJA IR JAV TIRIA PRANEŠIMUS APIE „HAVANOS SINDROMO“ ATVEJUS: DIPLOMATAMS PAŽEIDŽIAMOS SMEGENYS

Austrija ir JAV šeštadienį pranešė tiriančios pranešimus apie amerikiečių diplomatams ir kitiems Vienoje dirbantiems pareigūnams pasireiškusius simptomus, primenančius vadinamąjį „Havanos sindromą“.

JAV senatoriai gegužę pareiškė, kad vyriausybė tiria galimą mįslingų išpuolių padaugėjimą, pasirodžius naujiems pranešimams apie smegenims žalos galinčius padaryti incidentus Jungtinėse Valstijose.

Vis dar nepaaiškinti išpuoliai susargdino ir net sukėlė smegenų pažeidimų JAV diplomatams ir žvalgybos pareigūnams Kuboje, Kinijoje, Rusijoje ir kitose šalyse.

Įtariama, kad už tų atakų slypi Maskva, nors jų mechanizmas dar nėra paaiškintas. Mokslininkai iškėlė teoriją, kad atakos gali būti rengiamos pasitelkiant netradicinius mikrobangų ginklus.

Nuo 2016 metų, kai buvo pranešta apie pirmuosius išpuolius Kuboje, o po to – Kinijoje, mokslininkai ir gydytojai diskutuoja apie jų priežastis ir pasekmes, tačiau prie vieningos išvados taip ir nepriėjo.

Penktadienį žurnalas „The New Yorker“ pranešė, kad nuo šių metų pradžios, kai prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pradėjo eiti pareigas, apie dvi dešimtys JAV žvalgybos pareigūnų, diplomatų ir kitų vyriausybės pareigūnų Vienoje pranešė apie panašias į „Havanos sindromą“ sveikatos problemas.

Austrijos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad „dirba su JAV institucijomis ties bendru tyrimu, laikydamasi mūsų kaip priimančiosios valstybės vaidmens“.

„Mes labai rimtai žiūrime į šiuos pranešimus... Mūsų svarbiausias prioritetas yra į Austriją išsiųstų diplomatų ir jų šeimų saugumas“, – sakoma URM pranešime, tačiau daugiau informacijos jame nebuvo pareikta.

JAV valstybės departamento atstovas sakė, kad „intensyviai tiriami pranešimai apie galimus nepaaiškinamus sveikatos incidentus (UHI) JAV ambasados Vienoje bendruomenėje ar visur, kur apie juos pranešama“.

Tas pareigūnas pridūrė, kad „darbuotojai, pranešę apie galimą UHI, sulaukė neatidėliotino ir deramo dėmesio bei priežiūros“.

Be kita ko, JAV jau sudarė medicinos ekspertų komandą, kuri gali spręsti tokias problemas visame pasaulyje ir stengiasi „geriau apsisaugoti nuo tokių įvykių ateityje“, pridūrė pareigūnas.

Austrijos sostinėje įsikūrusiose keliose Jungtinių Tautų agentūrose ir kitose tarptautinėse organizacijose dirba daug užsienio diplomatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tikrai.

Baikit jūs nesamones komentuoti troliai.Jau nusibodot su kvailais komentarais.

Anonimas

Amerikai ir ES NEPAVYKO sukurstyti perversmo Kuboje. Pradejo vafliais vemti.

manau

Daugumos vakarų politikų pažeistos smegenys, ten it tikrint nėra ko, iš darbų matosi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS