Austrijos buvusiam premjerui S. Kurzui pavesta suformuoti naują vyriausybę | kl.lt

AUSTRIJOS BUVUSIAM PREMJERUI S. KURZUI PAVESTA SUFORMUOTI NAUJĄ VYRIAUSYBĘ

Austrijos centro dešiniųjų lyderis Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) pirmadienį ėmėsi užsitęsti galinčio vyriausybės formavimo proceso, tarp būsimos vyriausybės laukiančių iššūkių paminėdamas gresiantį ekonomikos smukimą, nereguliuojamą migraciją ir klimato kaitą.

Prezidentas Alexanderas Van der Bellenas (Aleksandras Van der Belenas) oficialiai pavedė 33 metų S. Kurzui suformuoti naują vyriausybę po jo Liaudies partijos (OeVP) sėkmingo pasirodymo prieš savaitę vykusiuose rinkimuose.

Užtikrinta pergalė atveria jam galimybę sugrįžti prie vyriausybės vairo, nors ankstesnė jo vyriausybė gegužės mėnesį žlugo dėl koalicijos partnerę, kraštutinių dešiniųjų Laisvės partiją (FPOe) įtraukusio korupcijos skandalo.

S. Kurzas gali pasirinkti atgaivinti savo buvusią koaliciją su Laisvės partija, formuoti koaliciją su centro kairiųjų socialdemokratais arba pasikviesti kitus svarbius rinkimų laimėtojus – Žaliųjų partiją.

Nors S. Kurzo padėtis yra gana patogi, visos trys galimybės yra rizikingos. Kyla abejonių dėl naujosios Liaudies ir Laisvės partijų koalicijos stabilumo, ypač po to, kai pastaroji patyrė didelių nuostolių rugsėjo 29-osios rinkimuose.

Aljansas su Socialdemokratų partija – tradiciškiausias valdymo modelis Austrijoje po Antrojo pasaulinio karo – galėtų pakenkti S. Kurzo kaip permainas šalyje žadančio lyderio įvaizdžiui.

Be to, S. Kurzui gali būti nelengva suderinti politinius nesutarimus su žaliaisiais, po dvejų metų pertraukos sugrįžusiais į parlamentą ir atgavusiais pasitikėjimą savo jėgomis.

S. Kurzas pažadėjo šią savaitę pradėti oficialias derybas su kitų partijų lyderiais.

„Didžiausias mūsų iššūkis – klausimas, kaip geriausiai susitvarkyti su gresiančiu ekonomikos nuosmukiu“, – sakė S. Kurzas, atkreipdamas dėmesį į įtampą JAV ir Europos prekybos santykiuose, nežinomybę dėl gresiančio „Brexit“ ir silpnų ekonominių rodiklių kaimyninėje Vokietijoje.

Jis tvirtino, kad naujoji vyriausybė turi ir toliau mažinti šalies gyventojų mokesčių naštą.

S. Kurzas taip pat pareiškė, kad „svarbu toliau eiti mūsų užsibrėžtu kovos su nelegalia migracija Austrijoje ir Europoje keliu“ – kuriame pasižymėjo buvusi jo su Laisvės partija suformuota vyriausybė – ir imtis veiksmų prieš klimato kaitą nacionaliniu ir tarptautiniu mastu.

Laikinoji Brigitte Bierlein (Birgit Byrlein) vadovaujama vyriausybė, paskirta po to, kai parlamentas pareiškė nepasitikėjimą buvusiam S. Kurtzo kabinetui, dirbs tol, kol ją pasiruoš pakeisti nauja administracija.

A. Van der Bellenas pažadėjo reguliariai palaikyti ryšį su S. Kurtzu „per artimiausias dienas ir savaites – nenoriu kalbėti apie mėnesius“, kad žinotų apie vykstančią pažangą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS