B. Johnsonas svarsto, ar vykti į Gegužės 9-osios paradą Maskvoje | kl.lt

B. JOHNSONAS SVARSTO, AR VYKTI Į GEGUŽĖS 9-OSIOS PARADĄ MASKVOJE

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) intensyviai svarsto, ar vykti į Maskvoje gegužės 9-ąją rengiamą paradą, skirtą paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ąsias metines, penktadienį pranešė laikraštis „Financial Times“, remdamasis šaltiniais.

„Ponas Johnsonas svarsto, ar jam gegužę dalyvauti [Rusijos prezidento] Vladimiro Putino parade Antrojo pasaulinio karo [pabaigos metinėms] paminėti. Tai taps jo vyriausybės naujos pozicijos Rusijos atžvilgiu diplomatiniu išbandymu“, – sakė leidinio šaltiniai.

Leidinys pažymi, kad klausimas dėl šio vizito yra dalis platesnės diskusijos JK vyriausybėje apie tai, kaip kurti santykius su Maskva. Dvišaliai santykiai pašlijo po 2018 metais Anglijoje įvykdytos cheminės atakos, vos nepražudžiusios buvusio dvigubo rusų agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters. Dėl šio incidento Londonas ir Vakarai kaltina Maskvą, kuri tokius kaltinimus neigia.

„Financial Times“ šaltinis pranešė, kad Londone svarstoma ir galimybė, kad į paradą Maskvoje vyks vienas iš karališkosios šeimos narių. Bakingamo rūmai tokios informacijos nekomentuoja.

Rusijos prezidento kvietimą dalyvauti parade jau priėmė Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė vertinantis kvietimą. Maskva į paradą pakvietė ir Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, skelbia „Financial Times“.

Leidinio teigimu, spaudimas B. Johnsonui priimti sprendimą sustiprėjo išvakarėse V. Putinui pasiūlius surengti Rusijos, JAV, Kinijos, Prancūzijos ir JK viršūnių susitikimą.

Rusijos prezidentas, sakydamas kalbą Jeruzalėje vykusiame tarptautiniame forume Holokausto aukų atminimui pagerbti, pareiškė manantis, jog būtų svarbu ir simboliška tokį susitikimą surengti 2020 metais, kai minimos 75-osios Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir Jungtinių Tautų įkūrimo metinės.

Apie tai, kad B. Johnsonas kviečiamas dalyvauti Gegužės 9-osios parade Maskvoje, pranešta rugsėjį. Britų valdžios pareigūnai patvirtino gavę tokį kvietimą bei sakė, kad aiškinasi renginio specifiką.

2015 metais Vakarų šalių lyderiai ignoravo kvietimus dalyvauti 70-ųjų pergalės metinių minėjime Maskvoje dėl numanomo Rusijos vaidmens Ukrainos krizėje, todėl V. Putinas tą dieną sutiko Kinijos, Kubos ir kitų Kremliui draugiškų veikėjų draugijoje.

Europoje Pergalės diena minima gegužės 8-ąją, kai 1945 metais Europoje nacių Vokietijos pasidavimu baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

Pastarąjį kartą B. Johnsonas Maskvoje lankėsi 2017 metų gruodį; tada jis vadovavo JK užsienio reikalų ministerijai. Po šio vizito duotame interviu Rusiją jis pavadino „uždara, nemalonia, militaristine ir antidemokratiška“ valstybe.

Praėjusią savaitę B. Johnsonas buvo susitikęs su V. Putinu Berlyne vykusios Libijos taikos konferencijos kuluaruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Juk reikia naujos 'novičioko' partijos nusipirkt.

Anonimas

O jums pavydas kad nuvažiuos.Ka jis nori ta tegul ir daro. Ir visa laiką kišasi tokia šalis kaip Lietuva. Žiūrėkit savo reikalų.

Morda.

Ech, kokia šlykšti morda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS