Bahreinas tapo pirmąja šalimi, patvirtinusia „Johnson & Johnson“ vakciną nuo COVID-19 | kl.lt

BAHREINAS TAPO PIRMĄJA ŠALIMI, PATVIRTINUSIA „JOHNSON & JOHNSON“ VAKCINĄ NUO COVID-19

Bahreinas ketvirtadienį tapo pirmąja pasaulio šalimi, ekstremalios padėties sąlygomis patvirtinusia vienadozę „Johnson & Johnson“ vakciną nuo COVID-19, paskelbė vyriausybė.

Išvakarėse JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė, kad bendrovės „Johnson & Johnson“ vakcina labai veiksmingai apsaugo nuo sunkių koronavirusinės infekcijos formų ir Pietų Afrikoje bei Brazilijoje aptiktų COVID-19 mutacijų.

Bahreino Nacionalinės sveikatos priežiūros institucijos vadovė Meriam Adhbi al Jalahma (Meriam Adhbi Džalahma) sakė, kad pareigūnai „išsamiai išstudijavo visus bendrovės pateiktus dokumentus, kuriuose buvo klinikinių tyrimų rezultatai“.

„Johnson & Johnson“ vakcina „puikiai apsaugo nuo rimtos COVID-19 formos“, priduriama pranešime.

Bahreinas teigė, kad „Johnson & Johnson“ vakcina bus skiepijami labiausiai pažeidžiami žmonės, įskaitant senjorus ir sergančiuosius lėtinėmis ligomis. Visgi vyriausybė nenurodė, kada į šalį bus pristatyta šių vakcinų ir kada jos bus pradėtos naudoti.

Maždaug 2 mln. gyventojų turinčioje šalyje jau naudojamos kinų sukurta „Sinopharm“, amerikiečių ir vokiečių „Pfizer-BioNTech“, britų ir švedų „Oxford-AstraZeneca“ ir rusiška „Sputnik V“ vakcinos.

Bahreine patvirtinti 119 858 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, įskaitant 437 mirtis.

Remiantis trečiadienį paskelbtais FDA dokumentais, didelio masto klinikiniai tyrimai parodė, kad vakcinos veiksmingumas Jungtinėse Valstijose siekė 85,9 proc., Pietų Afrikos Respublikoje – 81,7 proc., o Brazilijoje – 87,6 procento.

Nepriklausoma JAV Maisto ir vaistų administracijos ekspertų grupė penktadienį susitiks aptarti vakcinos privalumų, ir netrukus turėtų būti išduotas leidimas platinti vakciną ekstremalios padėties sąlygomis.

Be amerikiečių FDA, Europos vaistų agentūra (EVA) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) taip pat svarsto galimybę patvirtinti „Johnson & Johnson“ vakciną. Kaip pranešama, EVA gali patvirtinti šį preparatą kovo viduryje.

Visam pasauliui įmonė siekia pagaminti maždaug milijardą dozių iki metų pabaigos.

„Johnson & Johnson“ vakcina yra paremta genetiškai modifikuotu peršalimą sukeliančiu adenovirusu, kuris nebegali daugintis. Į ją yra įtrauktas svarbus koronaviruso baltymo genas, patenkantis į žmonių ląsteles.

Tai priverčia ląsteles gaminti šį baltymą ir paruošti imuninę sistemą kovai su šiuo virusu.

Imunitetui susiformuoti pakanka vienos šios vakcinos dozės. Be to, šios vakcinos nereikia laikyti itin žemoje temperatūroje kaip „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų, todėl ji yra lengviau platinama.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS