Baltarusiai sukūrė įrankį rinkti informaciją apie A. Lukašenkos režimo nusikaltimus | kl.lt

BALTARUSIAI SUKŪRĖ ĮRANKĮ RINKTI INFORMACIJĄ APIE A. LUKAŠENKOS REŽIMO NUSIKALTIMUS

Laisvosios Baltarusijos fondas pradėjo vykdyti tiriamąjį projektą „Tribunal“ („Tribunolas“), renkant duomenis apie Aliaksandro Lukašenkos režimo nusikaltimus savo šalyje ir Ukrainoje.

Internete sukurta speciali priemonė, leidžianti pateikti turimus duomenimis apie galimus nusikaltimų vykdytojus.

Per projektą „Tribunal“ renkama, fiksuojama ir saugojama informacija apie A. Lukašenkos režimo atstovus, jų bendrininkus ir įvykdytus nusikaltimus, įskaitant karo nusikaltimus nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios 2014 metais.

„Surinkti duomenys bus naudojami informuoti baltarusius ir tarptautinę bendruomenę apie režimo atstovų įvykdytus konkrečius nusikaltimus“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Lietuvos Seime Vilniuje sakė labdaros fondo „Vilna Belarus“ teisininkas Aleksandras Rakickis.

Anot jo, kai Baltarusija taps laisva valstybe šie duomenys galės būti panaudoti patraukiant atsakomybėn kaltus asmenis.

A. Rakickio teigimu, duomenų bazė sudaroma ir iš atvirų informacijos šaltinių, ir iš asmenų liudijimų.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Ukrainos Bučos miesto tarybos deputatas Vasylis Oleksiukas pranešė, kad ukrainiečiai turi duomenų, jog Baltarusijos piliečiai galėjo dalyvauti Rusijos kariams vykdant nusikaltimus žmogiškumui Bučoje.

Anot jo, Baltarusijos piliečiai fiksuoti padėję okupantams blokpostuose Bučoje. V. Oleksiuko teigimu, šiuo metu renkami to įrodymai, jis vylėsi, jog „Tribunal“ sukurtas įrankis padės tai padaryti.

Labdaros fondo „Vilna Belarus“ atstovai tvirtino siekiantys, kad A. Lukašenkos rėmėjai atsakytų nusikaltimus, įvykdytus ir prieš savo piliečius, ir prieš ukrainiečius.

Po 2020 metų prezidento rinkimų Baltarusijoje A. Lukašenka jėga numalšino šimtatūkstantines protesto demonstracijas, reikalavusias jo atsistatydinimo ir demokratinių rinkimų, o pernai leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija Ukrainai pulti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

V

Aplinkui apsidairyk ,o ne svetimam darže kniskis

Labai

gera iniciatyva. Gali būti ir Lukašenkai išduotas arešto orderis

Kada lenzberginio

Rezimo nusikaltimus pradesime rinkti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS