Baltarusija išsiunčia daugumą Ukrainos diplomatų | kl.lt

BALTARUSIJA IŠSIUNČIA DAUGUMĄ UKRAINOS DIPLOMATŲ

Rusijos sąjungininkė Baltarusija trečiadienį pareiškė išsiunčianti daugumą šalyje dirbančių Ukrainos diplomatų, kaltindama Kyjivą „kišimusi“ į jos vidaus reikalus.

„Baltarusija nusprendė sumažinti Ukrainos diplomatų skaičių savo teritorijoje. Šia priemone siekiama sustabdyti kelių Ukrainos diplomatinių institucijų darbuotojų nediplomatinę veiklą“, – pažymėjo baltarusių Užsienio reikalų ministerijos atstovas Anatolis Hlazas.

Minske toliau dirbs tik ukrainiečių ambasadorius ir dar keturi diplomatai. Šiuo metu ambasada turi daugiau nei 20 darbuotojų.

Baltarusija pranešė, kad taip pat uždarys Ukrainos konsulatą vakariniame Bresto mieste „dėl faktinio darbuotojų nebuvimo“.

Minskas atšaukė savo diplomatinį korpusą iš kaimyninės šalies, prasidėjus Rusijos įsiveržimui.

„Nuo 2020 metų Baltarusija matė daug nedraugiškų Ukrainos veiksmų, skirtų neatsakingai sugriauti tarpvalstybinius santykius su mūsų šalimi, verslo kontaktus ir ilgalaikius ryšius“, – pareiškė A. Hlazas.

„Tai pasiekė tokį lygį, kad Ukrainos valdžia pradėjo tiesiogiai ir netiesiogiai kištis į mūsų vidaus reikalus ir pristabdė mūsų valstybių tarpusavio ryšius. Nuo 2021 metų jie Baltarusiją vadina priešiška šalimi“, – pridūrė URM atstovas.

Tuo metu Ukraina pavadino šį Baltarusijos sprendimą „priešišku aktu“.

„Šiuos Baltarusijos veiksmus laikome nauju neišprovokuotu priešišku žingsniu Ukrainos atžvilgiu“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovo Oleho Nikolenkos pareiškime.

Pasak jo, 12 ukrainiečių diplomatų liepta palikti Baltarusiją per 72 valandas.

„Ukraina nepaliks šių Baltarusijos veiksmų be atsako“, – pridūrė jis.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka leido Rusijos kariuomenei pasinaudoti Baltarusijos teritorija kaip placdarmu įsiveržimui į Ukrainą iš šiaurės.

Baltarusijoje pastarosiomis savaitėmis įvyko keli Maskvos ir Kyjivo delegacijų derybų dėl ugnies nutraukimo raundai.

 

 

Gairės: karas Ukrainoje, Baltarusija, Anatolis Hlazas, Ukrainos diplomatai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS