Baltarusija: A. Merkel pasikalbėjo telefonu su A. Lukašenka | kl.lt

BALTARUSIJA: A. MERKEL PASIKALBĖJO TELEFONU SU A. LUKAŠENKA

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel surengė telefonines derybas, pirmadienį pranešė baltarusių prezidentūrai artimas platformos „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“.

Anot kanalo, A. Merkel ir A. Lukašenka aptarė nelegalių migrantų Baltarusijos pasienyje su Lenkija, Lietuva ir Latvija problemą.

„Išsamiau pokalbyje buvo aptarti migracijos problemos sprendimo būdai ir perspektyvos, siekiant užkirsti kelią situacijos eskalavimui pasienyje“, – teigiama žinutėje. Joje priduriama, kad jie detaliai aptarė humanitarinę paramą migrantams.

Pranešime sakoma, kad pokalbis truko apie 50 minučių, o A. Merkel ir A. Lukašenka sutarė palaikyti ryšį sprendžiant situaciją.

Tai buvo pirmas A. Lukašenkos pokalbis telefonu su kurios nors Vakarų šalies lyderiu po brutalaus susidorojimo su opozicija po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju jis pasiskelbė.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į ES nares Lenkiją, Lietuvą ir Latviją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių prezidento rinkimų.

Baltarusija neigia kurstanti šią krizę.

A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) patvirtino žinią apie pirmadienio pokalbį.

Pasak jo, abu lyderiai „kalbėjosi apie sudėtingą padėtį prie Baltarusijos ir ES sienos, ypač dėl būtinybės suteikti humanitarinę pagalbą ten esantiems pabėgėliams ir migrantams“.

„Jie susitarė tęsti dialogą šia tema“, – pridūrė S. Seibertas.

Praeitą savaitę A. Lukašenkos sąjungininkas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragino ES lyderius tiesiogiai kalbėtis su A. Lukašenka ir pridūrė, kad A. Merkel pasiruošusi tai padaryti.

Pirmadienį vakare V. Putinas taip pat aptarė krizę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu). Abi pusės sakė, kad priešprieša turi būti mažinama.

ES pirmadienį uždegė žalią šviesą naujoms sankcijoms A. Lukašenkos režimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Rokas

Tai tik pasikalbejo ar prieme kazkoki sprendima? Ka galima kalbet 50 min, jei nevyksta derybos del migrantu? Gal jau gana tu kalbu, gal laikas kazka daryt? Migrantai aisku pinigingi,su taksi i Minska is misko vazineja, viesbuciuose nakvoja,restoranuos maitinas. Ir ne negalvoja i jiems siulomus lektuvus lipt ir skrist atgal. Bet tikrai puse ju taps ligoniais.

Ed

Laikas ir anūkėliui nustoti leisti seiles ir tartis su batka, atsiprašyti Kinijos ir nedidinti konflikto su kaimynais...

Įdomu

Kas įpareigojo Vokietija kalbėtis ir vesti derybas su Lukašenka, didelis klaustukas. Dar su politinę, kuri baigė karjerą politikoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS