Baltarusijoje slopinant protestų judėjimą jau nuteista per 400 žmonių | kl.lt

BALTARUSIJOJE SLOPINANT PROTESTŲ JUDĖJIMĄ JAU NUTEISTA PER 400 ŽMONIŲ

Baltarusijoje iki šiol daugiau kaip 400 žmonių buvo nuteisti Minsko režimui slopinant opoziciją po pernai vykusių didžiulių protestų prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, trečiadienį pranešė prokurorai.

Baltarusijoje kilo beprecedenčių protestų banga, kai A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, buvo paskelbtas rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Demonstracijų bangai nuslūgus, aktyvistai, protestuotojai ir žurnalistai buvo traukiami baudžiamojon atsakomybėn, o teismų sistema tapo apkaltinamųjų nuosprendžių konvejeriu.

„Iki šiol prokurorai perdavė teismams 468 baudžiamąsias bylas, kuriose figūruoja 631 kaltinamasis. Bylos iškeltos dėl dalyvavimo neteisėtuose masiniuose renginiuose ir protestuose, šiurkščiai pažeidžiančiuose viešąją tvarką“, – rašoma generalinės prokuratūros išplatintame pranešime.

Įtariamieji viešai įžeidė, grasino ir panaudojo smurtą prieš teisėsaugos pareigūnus, taip pat padarė žalos privačiam turtui, priduriama jame.

„Daugiau kaip 400 asmenų jau nuteisti“, – nurodė generalinė prokuratūra.

Tarp patrauktų atsakomybėn asmenų prokurorai paminėjo 35 metų vyrą, kuris „socialiniame tinkle „Odnoklassniki“ paskelbė teisėsaugos pareigūnus įžeidžiančių komentarų“.

Griežčiausias iki šiol paskelbtas nuosprendis – 10 metų nelaisvės.

Praėjusį mėnesį epilepsija sergančiam 16-mečiui Mikitai Zalatarovui teismas skyrė penkerius metus nelaisvės nepilnamečių kolonijoje už dalyvavimą masiniuose neramumuose.

Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ laiko M. Zalatarovą politiniu kaliniu.

Antradienį populiarus opozicijos tinklaraštininkas Iharis Losikas, suimtas pernai birželį dėl „grupinių veiksmų, grubiai pažeidžiančių viešąją tvarką, organizavimo“, nutraukė bado streiką ir buvo perkeltas į vienutę, pranešė jo darbdavys, JAV finansuojamas „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka tvirtina atrėmęs Vakarų pakurstytą „spalvotąją revoliuciją“, turėdamas omenyje šio amžiaus pradžios sukilimus posovietinėse šalyse.

Europos Sąjunga ėmėsi sankcijų prieš A. Lukašenką ir kai kuriuos kitus Minsko režimo narius, reaguodama į brutalius saugumo pajėgų veiksmus prieš protestuotojus. Slopindama protestus milicija sulaikė tūkstančius žmonių, daugelis kurių vėliau pranešė areštinėse patyrę smurtą ir kankinimus; mažiausiai keturi žmonės žuvo.

Po prezidento rinkimų į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja vėliau trečiadienį turėtų kreiptis į JAV Kongresą.

Ji paragino baltarusius kovo 25-ąją vėl išeiti į gatves protestuoti ir paminėti Laisvės dienos.

1918 metų kovo 25-ąją buvo paskelbta Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybė. Oficialiai ši data Baltarusijoje neminima, bet opozicija ją švenčia kaip Laisvės dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Šaunuolis Lukašenka, duok tiems teroristams, kad ilgai atsimintų.

Anonimas

Amerikoje jau nuteista 500 Trampo salininku. Laukia teismo uz tai kad remia trampa dar 1.500 amerikieciu. Fasistu ,,demokratu,, pi.d.er.i.iu ir negru teroras siauteja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS