Baltarusijos mokslininkai reikalauja valdžios nutraukti smurtą prieš protestuotojus | kl.lt

BALTARUSIJOS MOKSLININKAI REIKALAUJA VALDŽIOS NUTRAUKTI SMURTĄ PRIEŠ PROTESTUOTOJUS

Daugiau kaip tūkstantis Baltarusijos mokslo įstaigų dėstytojų, mokslininkų ir darbuotojų paskelbė viešą pareiškimą, kuriame pareikalavo, kad valdžia nutrauktų smurtą prieš protestuotojus. Tai ketvirtadienį pranešė portalas „tut.by“.

„Mus giliai žeidžia ir piktina jėgos struktūrų veiksmai – jos pastarosiomis dienomis nepagrįstai naudoja beprecedenčio masto ir žiaurumo jėgą prieš tūkstančius taikių baltarusių“, – sakoma pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad specialiųjų priemonių ir fizinės jėgos naudojimas per taikius protestus prieš neginkluotus žmones pažeidžia pilietines teises, numatytas konstitucijoje.

Mokslininkai pareikalavo „nutraukti smurtą prieš taikius baltarusius“. Jie taip pat paragino atlikti „nepriklausomą kiekvienos žiaurumo apraiškos tyrimą“.

Pareiškime abejojama oficialiais sekmadienį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatais. „Mes netikime oficialiai paskelbtais balsavimo rezultatais ir esame nepatenkinti tuo, kaip vyko rinkimų kampanija“, – sakoma dokumente.

Pareiškimą pasirašė šimtai mokslo daktarų ir kandidatų, aspirantų ir magistrantų.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka surinko 80,08 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,09 proc.

Paskelbus balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, daug protestuotojų nukentėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS