Baltarusijos prezidento rinkimuose jau balsavo per 50 proc. rinkėjų | kl.lt

BALTARUSIJOS PREZIDENTO RINKIMUOSE JAU BALSAVO PER 50 PROC. RINKĖJŲ

Sekmadienį vykstančiuose Baltarusijos prezidento rinkimuose jau balsavo per 54 proc. rinkėjų, tad rinkimus galima laikyti įvykusiais, pareiškė šalies Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininkė Lidija Jermošina.

„Rinkimai įvyko. Balsavime dalyvavo daugiau kaip 54 proc. rinkėjų. Taigi jau galima sakyti, jog dienos pabaigoje turėsime kokį nors rezultatą“, – pareiškė ji per internetinę spaudos konferenciją.

L. Jermošinos duomenimis, 50 proc. riba buvo viršyta visuose regionuose, išskyrus Minsko miestą.

„Dviejuose regionuose – tai yra Gomelio ir Mogiliavo sritys – į rinkimų apylinkes iki 12 val. atėjo daugiau kaip 60 proc. [rinkėjų, įskaitant balsavusiuosius iš anksto]“, – pareiškė ji.

Aktyvumas balsavimo punktuose Minske viršijo 100 proc.

Prie daugumos balsavimo punktų Minske nusidriekė didžiulės eilės, o kai kuriuose jų rinkėjų aktyvumas jau viršijo 100 proc., skelbia Baltarusijos opozicinis naujienų portalas tut.by, remdamasis nepriklausomais stebėtojais.

Skelbiama, jog 100 proc. rinkėjų aktyvumas viršijo mažiausiai dviejuose balsavimo punktuose.

Pavyzdžiui, 21-ojo balsavimo punkto, įsikūrusio 43-osios gimnazijos patalpose, rinkėjų sąraše yra 5,8 tūkst. žmonių. Remiantis rinkimų komisijų protokolais, iš anksto rugpjūčio 4-8 dienomis savo valią išreiškė 2 tūkst. rinkėjų. Tuo tarpu, nepriklausomi balsavimo šioje apylinkėje stebėtojai suskaičiavo, kad sekmadienį į ją iki 17 val. 30 min. atėjo apie 3,8 tūkst. žmonių, o eilėje stovi dar keli šimtai žmonių.

Anot nepriklausomų stebėtojų, balsavusieji skundėsi, kad jiems buvo pateikiami iš anksto sugadinti biuleteniai – su taškais ar kitokiomis žymėmis, tačiau pareikalavus buvo keičiami. Kai kuriais atvejais į balsavimo žurnalą nebuvo leidžiama kartu su parašu įrašyti datos, bet ir tada šis „nesusipratimas“ buvo šalinamas po akivaizdaus rinkėjų piktinimosi.

Baltarusijos CRK: skundai formalūs ir neverti svarstymo

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija gauna daug rinkėjų skundų, tačiau jie visi „tipiški“ ir neverti svarstymo, pareiškė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovė L. Jermošina.

„Skundų daug. Vienintelis dalykas yra tas, kad jie yra absoliučiai tipiški, tai yra pagal kažkieno parengtą pavyzdį (...). Ten (skunduose – red.) nėra ko svarstyti, tai – formalūs klausimai“, – šalies pagrindinės televizijos eteryje kalbėjo L. Jermošina.

Ji pridūrė, jog pratęsti balsavimo punktų darbą dėl prie jų vis dar nusidriekusių rinkėjų eilių neketinama.

„Balsavimo laiko pratęsti negalima“, – sakė ji ir pridūrė, jog eilės susidarė dėl „opozicijos rengiamų provokacijų, įskaitant tokias kaip vieno žmogaus užsibuvimas balsavimo kabinoje pusvalandį ar ilgiau“.

Balsavusieji skundėsi, kad jiems buvo pateikiami iš anksto sugadinti biuleteniai – su taškais ar kitokiomis žymėmis, tačiau pareikalavus buvo keičiami.

Baltarusijoje sekmadienį vyksta balsavimas prezidento rinkimuose, kuriuose 26 metus šaliai nepertraukiamai vadovavęs ir perrinkimo šeštai kadencijai siekiantis autokratinis prezidentas Aleksandras Lukašenka varžosi dėl posto su opozicijos kandidate Svetlana Tichanovskaja ir dar keliais kandidatais.

Be A. Lukašenkos ir S. Tichanovskajos, sulaikyto populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmonos, kandidatais yra įregistruoti buvusi deputatė Ana Kanopackaja, partijos „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, susivienijimo „Sakyk tiesą“ vienas pirmininkų Andrejus Dmitrijevas.

Kiek anksčiau sekmadienį CRK paskelbė, jog per penkias išankstinio balsavimo dienas – rugpjūčio 4–8-ąją – savo valią pareiškė 41,7 proc. rinkėjų.

Pagal Baltarusijos rinkimų kodeksą, prezidento rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu balsavime dalyvavo daugiau kaip pusė į rinkėjų sąrašus įtrauktų šalies piliečių. Prezidentas laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių piliečių.

Išankstiniai rinkimų rezultatai, kaip manoma, bus paskelbti pirmadienį.

O galutinius rezultatus CRK paskelbs ne vėliau rugpjūčio 19-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS