Baltieji rūmai: Rusija ir Iranas plėtoja karinį bendradarbiavimą | kl.lt

BALTIEJI RŪMAI: RUSIJA IR IRANAS PLĖTOJA KARINĮ BENDRADARBIAVIMĄ

Rusija ir Iranas plėtoja karinį bendradarbiavimą. Akivaizdus to įrodymas yra bepiločiai orlaiviai, kuriuos Teheranas tiekia Maskvai.

Tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją pareiškė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby`is, komentuodamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą su kolega iš Irano Ebrahimu Raisi, praneša „Amerikos balsas“.

„Akivaizdus to įrodymas yra dronai, kuriuos Iranas ir toliau tiekia Rusijai. O dabar jis padeda Rusijai kurti gamybinius pajėgumus Rusijoje, kad ši galėtų gaminti iranietiškų modelių dronus, kurie atakuoja ukrainiečius ir Ukrainos infrastruktūrą“, – pabrėžė jis.

Pasak J. Kirby`io, JAV turi pagrindo manyti, jog Iranas iš šios partnerystės nori gauti „šiuolaikinių Rusijos karinių priemonių, smogiamųjų sraigtasparnių, galbūt fiksuotųjų sparnų lėktuvų, sparnuotųjų ir/arba balistinių raketų“.

„Negaliu sakyti, kad matome realių tokių gynybinių priemonių judėjimo įrodymų. Tačiau šių dviejų šalių santykiai gynybos šakoje akivaizdžiai stiprėja", - pareiškė jis.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovas pažymėjo, kad toks bendradarbiavimas kelia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir Artimųjų Rytų gyventojams. Turint omenyje galimybes, kurias gali įgyti Iranas, jo „destabilizuojanti veikla kelia dar didesnį nerimą“, teigė jis.

Neseniai Iranas pranešė, kad netrukus gaus didžiausią karinės technikos siuntą iš Rusijos per daugiau kaip 30 metų. Iranas savo reguliariosioms ginkluotosioms pajėgoms nori įsigyti lėktuvų Su-35, smogiamųjų sraigtasparnių Mi-28 ir mokomųjų lėktuvų Jak-130. Vakarų žiniasklaida rašo, kad sandoris gali būti naudingas ir Maskvai, ir Teheranui.

Gairės: Baltieji rūmai, JAV, Rusija, Iranas, karinis bendradarbiavimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS