Belgija ragina PAR pasinaudoti savo ryšiais su Rusija ir padėti užbaigti karą Ukrainoje | kl.lt

BELGIJA RAGINA PAR PASINAUDOTI SAVO RYŠIAIS SU RUSIJA IR PADĖTI UŽBAIGTI KARĄ UKRAINOJE

Belgija ketvirtadienį per belgų karaliaus valstybinį vizitą Pretorijoje paragino Pietų Afrikos Respubliką pasinaudoti savo santykiais su Rusija ir padėti užbaigti karą Ukrainoje.

„Atsižvelgdami į jūsų stiprius istorinius ryšius su Rusija, džiaugtumės, jei apsvarstytumėte galimybę pasinaudoti savo komunikacijos kanalais siekiant taikos“, – sakė Belgijos užsienio reikalų ministrė Hadja Lahbib (Hadža Lahbib) per spaudos konferenciją Pretorijoje.

H. Lahbib lydi Belgijos karalių Philippe'ą (Filipą) ir karalienę Mathildą (Matildą) jų pirmojo valstybinio vizito penkių dienų Pietų Afrikoje metu.

„Visada žvelgėme į Pietų Afriką kaip į svarbią taikos ir žmogaus teisių gynimo partnerę“, – teigė H. Lahbib.

Prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) atsakė, kad Pretorija ir toliau „naudojasi kanalu, kurį turime su Rusija,.. kad aptartume, kaip užbaigti konfliktą“.

Visada žvelgėme į Pietų Afriką kaip į svarbią taikos ir žmogaus teisių gynimo partnerę.

Žemyno galybė atsisakė pasmerkti invaziją į Ukrainą, kuri iš esmės izoliavo Maskvą tarptautinėje arenoje, teigdama, kad nori išlikti neutrali ir teikia pirmenybę dialogui siekiant užbaigti karą.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai praėjusį penktadienį Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor vietos žiniasklaidai sakė, kad TBT orderis „akivaizdžiai kelia susirūpinimą“, kai lankėsi vyriausybės būstinėje Pretorijoje.

Rugpjūčio mėnesį Pietų Afrikoje vyks BRICS – bloko, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika, – viršūnių susitikimas.

N. Pandor patvirtino, kad V. Putinas pakviestas į šį susitikimą.

Pietų Afrika yra TBT narė, todėl tikimasi, kad ji įvykdys arešto orderį, jei V. Putinas atvyks į šią šalį.

N. Pandor teigė, kad ministrų kabinetas susitiks, „kad nuspręstų, kaip tiksliai reaguoti“.

Praėjusį mėnesį Pretorija surengė prieštaringai vertinamas bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija.

PAR ryšiai su Rusija užsimezgė prieš kelis dešimtmečius, kai Kremlius rėmė valdantįjį Afrikos nacionalinį kongresą kovoje su apartheidu.

Gairės: karas Ukrainoje, Pietų Afrikos respublika, santykiai, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS