A. Blinkenas: Kinija neperžengė ribos dėl karinės pagalbos Rusijai | kl.lt

A. BLINKENAS: KINIJA NEPERŽENGĖ RIBOS DĖL KARINĖS PAGALBOS RUSIJAI

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį pareiškė, kad Kinija nesuteikė didelės karinės pagalbos į Ukrainą įsiveržusiai Rusijai, nors Pekinas didina diplomatinę paramą Maskvai.

„Šiandien, kai kalbame, nematėme, kad jie būtų peržengę šią ribą“, – atsakydamas į klausimą sakė A. Blinkenas, liudydamas JAV Senato komitete.

Jungtinės Valstijos yra kaltinusios Pekiną, kad jis svarsto galimybę eksportuoti ginklus į Maskvą, o Kinija šiuos teiginius griežtai neigia.

A. Blinkenas jau kelias savaites viešai perspėja, kad Kinija svarsto Rusijos prašymus dėl ginklų kovai Ukrainoje, o kai kuriuose pranešimuose nurodoma, kad Kinijos bendrovės Maskvai tiekia ribotą kiekį ginklų.

Prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) šią savaitę su vizitu lankėsi Maskvoje, kur aptarė Kinijos pasiūlymą dėl paliaubų Ukrainoje, kurį Vašingtonas sutiko skeptiškai ir baiminasi, kad Rusija pasinaudotų pertrauka, kad pergrupuotų nukentėjusias pajėgas.

„Manau, kad jų diplomatinė parama, politinė parama ir tam tikru mastu materialinė parama Rusijai neabejotinai prieštarauja mūsų interesams užbaigti šį karą“, – sakė A. Blinkenas apie Kiniją.

A. Blinkenas taip pat teigė, kad JAV skatins kitas šalis pagal Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduotą arešto orderį išduoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, jei jis atvyktų.

„Manau, kad kiekvienas, kas yra teismo šalis ir turi įsipareigojimų, turėtų juos vykdyti“, – sakė A. Blinkenas.

Jis atsakinėjo į respublikonų senatoriaus Lindsey Grahamo (Lindsio Grejemo), kuris teigė, kad Jungtinės Valstijos turėtų suimti V. Putiną, jei jis įžengtų į JAV teritoriją, klausimus.

Jungtinės Valstijos nėra Hagos teismo šalis, o ankstesnė Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) respublikonų administracija taikė sankcijas tuometiniam TBT prokurorui už JAV karinių veiksmų Afganistane tyrimą.

A. Blinkenas sakė, kad nesitiki, jog V. Putinas vyks į JAV. Rusija yra Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo forumo, kurio aukščiausiojo lygio susitikimas lapkričio mėnesį vyks San Fransiske, narė, tačiau mažai tikėtina, kad Jungtinės Valstijos pakviestų V. Putiną.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Kinija, pagalba Rusijai, Antony Blinkenas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS