Bosnijos sostinėje surengtas pirmasis LGBT paradas | kl.lt

BOSNIJOS SOSTINĖJE SURENGTAS PIRMASIS LGBT PARADAS

Bosnijos sostinėje Sarajeve sekmadienį buvo surengtas pirmasis šalies istorijoje seksualinių mažumų paradas.

Renginio metu saugumą užtikrino gausios pareigūnų pajėgos, siekiant neleisti ekstremistinėms grupėms sukelti smurto.

Prieštaraujantys renginiui mieste surengė savo atskirą susibūrimą.

Daugiau nei tūkstantis policijos pareigūnų su šunimis ir metalo detektoriais saugojo visą kelią, kuriuo žygiavo šimtai žmonių, dainavę ir mojavę vaivorykštės spalvų vėliavomis. Saulėtą dieną džiugiai nusiteikę žmonės švilpė švilpukais ir mušė būgnus, o daug žmonių mojo jiems iš balkonų pro langus.

Tuo metu už maždaug pusės kilometro į atskirą mitingą protestuoti prieš LGBT paradą susirinko konservatyvios islamiškos grupės sekėjai. Paradą jie vadino „nuodėme“ ir Sarajevo „pažeminimu“, o protesto pabaigoje simboliškai pasimeldė.

„Jie nori leisti tam patekti į mūsų gatves, mūsų aikštes, tarp mūsų vaikų, – sakė mitingą surengusios grupės „Iskorak“ vadovas ir islamo teologas Saninas Musa. – Mes norime kovoti prieš tai, norime kovoti prieš LGBT gyvenimo būdą, kuris įvedamas mūsų mokyklose, mūsų namuose, mūsų universitetuose.“

Anksčiau ekstremistai ir chuliganai yra užpuolę du Sarajeve, kur daugiausia gyvena musulmonai, vykusius LGBT renginius. Dėl to baimintasi dėl galimo smurto ir šio renginio metu.

Bosnija išlieka itin konservatyvi, ir Sarajevas yra paskutinė sostinė Balkanuose, kur buvo surengtas LGBT paradas.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad parade dalyvavo ir JAV ambasadorius bei keli vietos pareigūnai ir aktyvistai iš viso regiono. Šis renginys daugelio buvo laikomas Bosnijos išbandymu, šaliai siekiant nutolti nuo savo karinės praeities ir judėti link narystės Europos Sąjungoje.

„Visi, kas susiduria su diskriminacija, privalo remti vienas kitą šioje pozicijoje, – sakė Sarajeve gyvenanti 45 metų ekonomistė Lejla Mijovič. – Mus diskriminuoja vienaip ar kitaip. Štai kodėl šiandien esu čia.“

Bosnijos LGBT bendruomenės nariai dažnai skundžiasi plačiai paplitusiu priekabiavimu ir išpuoliais, tačiau jų vykdytojai retai yra nuteisiami.

GALERIJA

  • Bosnijos sostinėje surengtas pirmasis LGBT paradas
  • Bosnijos sostinėje surengtas pirmasis LGBT paradas
  • Bosnijos sostinėje surengtas pirmasis LGBT paradas
  • Bosnijos sostinėje surengtas pirmasis LGBT paradas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Iskrypelius gydyti reikia. Stebekite ka juodi iskrypeliai daro...

Apolonas

Kada nustosite propaguoti iskrypelius?! Suprantame, kad arabai finansuoja, bet gal pakaks?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS