Branduolinis kuras pakrautas į Astravo AE pirmąjį reaktorių | kl.lt

BRANDUOLINIS KURAS PAKRAUTAS Į ASTRAVO AE PIRMĄJĮ REAKTORIŲ

Branduolinis kuras baigtas krauti į Astravo atominės elektrinės pirmąjį reaktorių, ketvirtadienį pranešė Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentas („Gosatomnadzor“).

„Įkrautos 163 nenaudoto branduolinio kuro rinklės. Tačiau tuo pat metu vis dar yra tam tikrų sutankinimo procedūrų, jos įvykdomos ne per valandą ar dieną“, – sakė „Gosatomnadzor“ branduolinės saugos reguliavimo skyriaus vadovas Vigenas Maruchianas.

„Antrasis etapas (fizinis paleidimas – red.) bus pradėtas atsižvelgiant į eksploatavimo organizacijos – Baltarusijos AE – atsiųstą pranešimą, kad ji yra pasirengusi jo pradžiai“, – pridūrė jis.

Astravo AE statanti Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, rugpjūčio 7-ąją oficialiai pranešusi apie branduolinio kuro įkrovimo į pirmąjį reaktorių pradžią, skelbė, jog po to reaktorius bus įjungtas ir pasiektas minimalus kontroliuojamas lygis – 1 proc. galios.

Baltarusijos energetikos ministerija šį mėnesį pranešė, jog Astravo AE pirmąjį reaktorių prie šalies energetikos sistemos numatyta prijungti šių metų ketvirtą ketvirtį, o visa galia jis turėtų pradėti veikti 2021-ųjų vasarį.

Pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė, turėsianti du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų, statoma Gardino srityje už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 km nuo Lietuvos sienos. Projektas finansuojamas Rusijos valstybine paskola.

Dabartiniais planais, antrasis reaktorius bus įjungtas 2022 metų gegužę.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS