„Brexito“ derybos „neilgam“ įšaldomos dėl COVID-19 atvejo vienoje iš komandų | kl.lt

„BREXITO“ DERYBOS „NEILGAM“ ĮŠALDOMOS DĖL COVID-19 ATVEJO VIENOJE IŠ KOMANDŲ

Aukšto lygio „Brexito“ derybos ketvirtadienį buvo įšaldytos, vienam iš Briuselio komandos narių susirgus koronavirusine infekcija COVID-19, pranešė Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

„Vienam iš mano komandos derybininkų buvo testu patvirtinta COVID-19“, – tviteryje parašė M. Barnier, Briuselyje tęsiantis žemesnio lygio susitikimams.

Koordinuodamas veiksmus su savo kolega britu Davidu Frostu (Deividu Frostu), M. Barnier pažymėjo: „Nusprendėme neilgam įšaldyti derybas mūsų lygiu. Komandos tęs savo darbą visapusiškai laikydamosi gairių.“

D. Frostas tviteryje parašė, kad „glaudžiai bendrauja“ su M. Barnier apie padėtį ir kad „svarbiausia yra mūsų komandų sveikata“.

„Norėčiau padėkoti ES Komisijai už suteiktą neatidėliotiną pagalbą ir paramą“, – pridūrė jis.

Vienas JK vyriausybės atstovas pareiškė: „Aptariame su jais derybų pasekmes. Elgėmės ir toliau elgsimės laikydamiesi visuomenės sveikatos gairių ir užtikrinsime mūsų komandų sveikatą bei gerovę.“

Kliūtis atsirado itin nepalankiu metu, Londonui ir Briuseliui mėginant pasiekti prekybos susitarimą prieš šių metų pabaigoje sueisiantį galutinį terminą. Vis tik abi šalys neatmeta galimybės, kad to padaryti nepavyks.

„Brexito“ pereinamasis laikotarpis baigiasi gruodžio 31 dieną, o paskui JK ir Europos santykius turės reglamentuoti sutartis. Jeigu jos nepavyks susidaryti, grės ekonominis chaosas.

Kadangi spalį nustatytas galutinis terminas jau buvo praleistas, pasiekti susitarimą būtina kaip įmanoma greičiau, kad dar liktų laiko teisinėms patikroms ir ratifikavimui Europos Parlamente, kurio paskutinis eilinis posėdis šiais metais planuojamas gruodžio 16 dieną.

Apie COVID-19 atvejį pranešta lemiamu momentu, kai vyriausiems derybininkams teks leistis į kompromisus sudėtingiausiais klausimais, buksuojančiais nuo derybų pradžios prieš aštuonis mėnesius.

„Briuselyje vykstančių derybų ratas tampa vis mažesnis ir siauresnis. Abi šalys dabar yra stadijoje, kurią būtų galima pavadinti „tuneliu“, – padėtį įvertino rizikos analizės grupės „Eurasia Group“ Europos biuro vadovas Mujtaba Rahmanas (Mudžtaba Rahmanas).

Gairės: Brexit, derybos, COVID-19
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS