Čekija Kinijai žada tapti saugia ir stabilia kapitalo užuovėja | kl.lt

ČEKIJA KINIJAI ŽADA TAPTI SAUGIA IR STABILIA KAPITALO UŽUOVĖJA

Kovo pabaigoje į Čekiją atvykusio Kinijos prezidento viešnagei pažymėti ant apšvietimo stulpų iškabinta dešimtys Čekijos ir Kinijos vėliavų, dėl kurių be jokio paaiškinimo pašalintos Pietų Korėjos įmonės „Samsung“ reklamos, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Čekijos verslo naujienas. O Kinijos užsienio reikalų ministerija ant prezidentūros sienų naktį užžiebtą protesto užrašą pavadino beviltišku visuomenės atskalūnų ir diversantų išpuoliu. Čekijos prezidentūra dėl tokio pareiškimo neprotestavo ir pažadėjo nubausti kaltininkus.

Investicijas Čekijon traukia ir apšlubęs Kinijos ūkis

Kovo pabaigoje į Čekiją valstybinėn viešnagėn atvyko Kinijos prezidentas Xi Jinpingas. Jo daugiašimtinė delegacija apsiribojo sostine ir netoli jos esančia Čekijos prezidento užmiesčio rezidencija, bet sujudimo užteko ir dar užteks ilgam. Čekijos prezidento Milošo Zemano žodžiais, Xi Jinpingą Prahon atvedė jų asmeniška draugystė, užsimezgusi per M. Zemano viešnagę Pekine švenčiant Antrojo pasaulinio karo pabaigos Azijoje sukaktį, kur jis nuvyko netrukus po pergalės minėjimo Maskvoje. Valstybinę Kinijos televiziją CCTV M. Zemanas tuomet patikino atvykęs ne postringauti apie demokratiją ir žmogaus teises, o pasimokyti ūkio sėkmės ir visuomenės stabilizacijos paslapčių.

Grįžęs Prahon privačiu čekų verslininko lėktuvu, Čekijos visuomenei M. Zemanas pažadėjo Xi Jinpingo viešnagę ir milijardus eurų investicijų. Šalyje išties justi kinų investavimo pakilimas. Palyginti su 2014 m., 2015 m. su kinų įmonėmis siejama nuosavybė išaugo dvigubai – iki 0,25 mlrd. eurų. M. Zemanas pranašauja vien šįmet sulaukti 4 mlrd. eurų investicijų injekcijos iš Kinijos.

Dauguma su Čekijos prezidentūra nesusijusių apžvalgininkų bei ekonomistų ramina, kad bemaž 90 proc. šios sumos tebėra memorandumų ir intencijų lygio, o Čekiją kol kas pasiekė tik vadinamosios „įkeltos kojos“ pobūdžio investicijų banga, kai kinų investuotojai pirko gerai žinomus projektus bei turtą, kurie vietos verslininkų nedomino ir kurie iš šalies atrodo eklektiškai, įskaitant žiniasklaidos priemones, stadioną, alaus daryklą, banką, vieną kitą sunkiosios pramonės įmonę ir t. t.

Stebėtojų nuomone, kinų investicijas Čekijon pritraukė ir apšlubęs Kinijos ūkis, iš kurio vietos verslininkai skuba turtą permesti svetur. M. Zemanas pažadėjo, kad Čekija Kinijai tapsianti „saugia ir stabilia kapitalo užuovėja“.

Brošiūros – kaip pasitikti svečius iš Kinijos

Be su Kinijos aukščiausio lygio viešnagėmis Vakaruose paprastai nutinkančių demonstrantų vaikymo, Xi Jinpingo apsilankymas suteikė galimybę pajusti ir kitokią Pekino pinigų kainą: kinų kapitalo paženklinti čekų dienraščiai ir televizijos stotis nė žodžiu neužsiminė apie demonstracijas prieš žmogaus teisių pažeidimus ir Tibeto okupaciją.

Valstybinei viešnagei pažymėti ant viešojo apšvietimo stulpų palei prezidento kortežo maršrutą iškabinta dešimtys Čekijos ir Kinijos vėliavų, dėl kurių be jokio paaiškinimo ir atlygio pašalintos Pietų Korėjos įmonės „Samsung“ reklamos, o Kinijos užsienio reikalų ministerija ant prezidentūros sienų Prahoje naktį lazerio spinduliais užžiebtą protesto užrašą, kuriame cituoti buvusio prezidento Vaclavo Havelo antikomunistiniai žodžiai „Tiesa ir meilė nugalės melą ir neapykantą“, pavadino beviltišku visuomenės atskalūnų ir diversantų išpuoliu, kuris nieko nelaimės. Čekijos prezidentūra dėl tokio pareiškimo neprotestavo ir pažadėjo surasti bei nubausti kaltininkus.

Išaugęs kinų turistų bumas Čekijoje paskatino šalies Viešbučių ir restoranų asociaciją išspausdinti brošiūrą, kurioje vietos viešbučiams patariama, kaip pasitikti svečius iš Kinijos. Joje, be kita ko, sakoma, kad kinai pirmenybę teikia viešbučių kambariams viršutiniuose aukštuose su geru vaizdu per langą, pageidauja šlepečių ir chalatų, primygtinai reikalauja ten rasti ir elektrinį arbatinuką, bet griežtai atsisako būti apgyvendinti ketvirtame aukšte arba kambariuose, kurių numeryje būtų skaičius keturi, nes šio skaitvardžio tarsena sutampa su žodžiais „esu miręs“, o visoje Azijoje paplitusi su tuo susijusi fobija.

Pernai Čekiją, daugiausia sostinę bei kurortinius miestus, aplankė 0,25 mln. kinų turistų, kurie dažniausiai apsistojo trims dienoms, dažniausiai 4–5 žvaigždučių viešbučiuose ir vidutiniškai išleido po 150 eurų per dieną.

Pirmauja pagal bekontakčių banko kortelių paplitimą

Čekijos dirbančiųjų algas stebinčios agentūros pirmajame ketvirtyje paskelbti duomenys atskleidė „pajamų žirklių“ dydį šalyje. Paaiškėjo, kad nepelningiausių profesijų atstovai – valytojai, sargai bei padavėjai – per mėnesį uždirba 370–410 eurų. Geriausiai apmokamas darbas Čekijoje yra oro eismo kontrolieriaus – jis per mėnesį uždirba per 6 tūkst. eurų.

Mažiau nei perpus nuo jų atsilieka gydytojai – pavyzdžiui, skyriaus vedėjas vidutiniškai uždirba 3,3 tūkst. eurų. Kartu atliktos nuomonių apklausos atskleidė, kad visuomenėje gerbiamiausi yra gydytojai, mokslininkai, medicinos seserys arba broliai bei mokytojai, nors pastarųjų vidutinė alga tesiekia tūkstantį eurų.

Čekija yra viena pirmaujančių valstybių Europoje pagal bekontakčių banko kortelių paplitimą. Bankų kortelių draugijos duomenimis, iki 2015 m. pabaigos 11 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje iš viso išduota 8 mln. kortelių bei vadinamųjų „mokėjimo lipdukų“, kuriais galima už prekes bei paslaugas mokėti sekundei priglaudžiant juos prie mokėjimo terminalo, užuot kišus kortelę jo vidun.

Bekontaktės kortelės sudaro net 70 proc. visų išduotų banko kortelių. Vien pernai tam pritaikytų mokėjimo terminalų skaičius išaugo beveik 40 proc. Jiems pavymui šįmet Čekijoje bus įdiegti pirmieji bekontakčiai bankomatai, labai paplitę Šiaurės Amerikoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, be to, įdiegti ir Lenkijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS