Čekijos premjeras: apie 20 šalių kartu nupirks Ukrainai 500 tūkst. sviedinių | kl.lt

ČEKIJOS PREMJERAS: APIE 20 ŠALIŲ KARTU NUPIRKS UKRAINAI 500 TŪKST. SVIEDINIŲ

Maždaug 20 šalių skyrė pakankamai lėšų, kad Ukrainos kariuomenei pagal Čekijos iniciatyvą būtų nupirkta 500 tūkst. sviedinių.

Kaip praneša „Ukrinform“, tai Hudsono instituto analitiniame centre Vašingtone pareiškė Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala.

„Džiaugiuosi, kad prie mūsų iniciatyvos jau prisijungė apie 20 šalių – nuo ​​Kanados, Vokietijos ir Nyderlandų iki Lenkijos. Dabar galime įsigyti 500 tūkst. artilerijos sviedinių. Tikime, kad vėliau jų bus pristatyta dar daugiau. Nėra priežasčių, dėl kurių negalėtume pristatyti dar vieno milijono per ateinančius 12 mėnesių“, – sakė jis.

Pasak P. Fialos, Čekijos iniciatyva dėl amunicijos Ukrainai nėra vienkartinis projektas.

„Mūsų tikslas – sukurti ilgalaikę sunkiosios ginkluotės šaudmenų tiekimo sistemą. Tai tiesiogiai padės pakeisti situaciją priešakinėse linijose. Vakarų šalys turi vėl turėti pakankamą gynybos pramonės potencialą. Turime suvokti tą faktą, kad atsakingesnė saugumo politika taip pat reikalauja reikšmingai didinti ginkluotę“, – pridūrė jis.

Kaip buvo pranešta, Čekijos iniciatyvą dėl šaudmenų pirkimo ES nepriklausančiose šalyse vasario pradžioje ES viršūnių susitikime pristatė jos ministras pirmininkas P. Fiala. Vėliau Miuncheno saugumo konferencijoje Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė, kad būtų galima trečiosiose šalyse nupirkti Ukrainai 800 tūkst. artilerijos sviedinių.

Čekijos vyriausybės duomenimis, iki šiol prie amunicijos pirkimo prisijungė apie 20 šalių.

Pirmieji šaudmenys, nupirkti realizuojant Čekijos iniciatyvą, turėtų pasiekti Ukrainą ne vėliau kaip birželio mėnesį.

 

Gairės: Čekijos premjeras, Petras Fiala, karas Ukrainoje, sviediniai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS