Čekijos URM vadovas: reikia daugiau pinigų šaudmenims Ukrainai pirkti | kl.lt

ČEKIJOS URM VADOVAS: REIKIA DAUGIAU PINIGŲ ŠAUDMENIMS UKRAINAI PIRKTI

Partneriams reikia daugiau pinigų, kad nupirktų šaudmenų Ukrainai.

Tai trečiadienį Briuselyje prieš prasidedant NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimui pareiškė Čekijos diplomatijos vadovas Janas Lipavskis, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Mums reikia daugiau pinigų šiems šaudmenims pirkti“, – pabrėžė J. Lipavskis.

Anot jo, Ukrainai reikia daugiau amunicijos, nes Rusija vis dar turi galimybių pagaminti kur kas daugiau sviedinių nei Ukraina gali sau leisti panaudoti fronte. Čekijos iniciatyva kaip tik ir siekiama pagerinti padėtį.

J. Lipavskis pažymėjo, kad šio susitikimo metu jis įtikinės savo kolegas, tuos, kurie dar neprisijungė prie iniciatyvos, prisijungti prie jos ir įnešti savo indėlį.

Jis neatskleidė tikslaus jau nupirktų šaudmenų skaičiaus, tik pažymėjo, kad „galima padaryti kur kas daugiau“.

Komentuodamas NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbego pasiūlymą skirti Ukrainai per penkerius metus 100 mlrd. eurų, J. Lipavskis pažymėjo, kad šį klausimą reikia išnagrinėti.

„Mes turime pamatyti šį planą ir jį aptarti, taip pat ir tarpusavyje“, – sakė Čekijos užsienio reikalų ministerijos vadovas.

J. Lipavskis su kolegomis kalbėsis ir apie priemones, kurių Čekija imasi prieš Rusijos įtaką.

Praėjusią savaitę Čekijos specialiosios tarnybos demaskavo Viktoro Medvedčuko iš Rusijos finansuojamą  tinklą, kurio tikslas – pakirsti demokratiją Europos Sąjungoje, ypač Europos Parlamento rinkimų išvakarėse.

Vasario mėnesį Čekijos prezidentas Petras Pavelas Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose pareiškė, kad Praha trečiosiose šalyse rado apie 800 tūkst. sviedinių (500 tūkst. – 155 mm kalibro ir 300 tūkst. – 122 mm kalibro), kuriuos ES narės galėtų nupirkti Ukrainai. Šią iniciatyvą jau parėmė 18 valstybių.

Gairės: Janas Lipavskis, Čekija, šaudmenys, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS