Teisme D. Trumpas neigia netinkamai saugojęs įslaptintus vyriausybės dokumentus | kl.lt

TEISME D. TRUMPAS NEIGIA NETINKAMAI SAUGOJĘS ĮSLAPTINTUS VYRIAUSYBĖS DOKUMENTUS

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį nepripažino savo kaltės dėl dešimčių kaltinimų dėl netinkamo įslaptintų vyriausybės dokumentų saugojimo ir trukdymo juos susigrąžinti.

Jis tapo pirmuoju Jungtinių Valstijų vadovu šalies istorijoje, kuriam federalinė didžioji prisiekusiųjų žiuri pateikė kaltinimus.

Buvęs prezidentas, kuris yra respublikonų favoritas kitų metų rinkimuose, pasidavė JAV maršalams Majamyje vykusiame teismo posėdyje, kuriame buvo parengtas precedento neturintis scenarijus, pagal kurį varžybos dėl Baltųjų rūmų vyks ne tik prie balsadėžės, bet ir teismo salėje.

Savo 77-ojo gimtadienio išvakarėse D. Trumpas, kuriam po FTB reido jo rezidencijoje Floridoje prieš 10 mėnesių oficialiai buvo pateikti 37 atskiri kaltinimai, stojo prieš teisėją.

Tačiau savo kalboje šalininkams jis atmetė savo baudžiamąjį persekiojimą kaip politiškai motyvuotą ir kaltinimus įvardijo kaip siekį kištis į 2024 metų rinkimus.

„Šiandien tapome blogiausio ir baisiausio piktnaudžiavimo valdžia mūsų šalies istorijoje liudininkais. Labai liūdna žiūrėti“, – sakė D. Trumpas, grįžęs į savo vasaros rezidenciją Naujajame Džersyje.

Teismo posėdis įvyko, praėjus kelioms savaitėms po to, kai D. Trumpas paneigė valstijos lygmens kaltinimus finansiniu sukčiavimu atskiroje byloje Manhatane. Didėjančios buvusios realybės šou žvaigždės teisinės problemos grasina sužlugdyti jo siekį grįžti į Ovalųjį kabinetą.

Šiandien tapome blogiausio ir baisiausio piktnaudžiavimo valdžia mūsų šalies istorijoje liudininkais.

JAV vyriausybė, kuri dar niekada nėra patraukusi baudžiamojon atsakomybėn buvusio prezidento, kaltina D. Trumpą pažeidus Šnipinėjimo įstatymą ir kitus įstatymus, kai jis, 2021 metais pasitraukdamas iš pareigų, išsinešė įslaptintus dokumentus ir neperdavė jų Nacionaliniam archyvui.

Pareigūnai teigia, kad jis rengė sąmokslą, siekdamas sutrukdyti tyrėjams, ir sąmoningai dalijosi slapta JAV informacija su neturinčiais tam leidimo asmenimis.

Po teismo posėdžio D. Trumpas iš Majamio grįžo į savo golfo klubą Bedminsteryje, Naujajame Džersyje, kur apkaltino prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) dėl jo persekiojimo.

„Korumpuoto prezidento pagrindinis politinis oponentas buvo suimtas dėl netikrų ir sufabrikuotų kaltinimų, dėl kurių jis ir daugybė kitų prezidentų būtų kalti, pačiame prezidento rinkimų, kuriuose jis labai smarkiai pralaimi, įkarštyje“, – sakė D. Trumpas, kalbėdamas iš klubo priekyje esančios tribūnos, kurią supo Amerikos vėliavos.

Jį sveikino keli šimtai šalininkų, tarp kurių buvo 100 konservatyvios vietnamiečių amerikiečių organizacijos narių, apsirengusių vienodomis raudonomis suknelėmis ir skandavusių: „Mes mylime Trumpą“.

„Parodija“

Remiantis nauja „Ipsos“ apklausa, D. Trumpą tvirtai remia respublikonų rinkėjai, iš kurių 81 proc. mano, kad jam pateikti kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

30-metis Antonio Rufa (Antoniju Rufa), atvykęs į Bedministerį palaikyti magnato, pavadino kaltinimus D. Trumpui parodija, o 57-erių Vincentas Larusso (Vinsentas Larusas) teigė, kad baudžiamasis persekiojimas skirtas tam, kad D. Trumpas negalėtų sieki perrinkimo prezidento rinkimuose.

„Tai nėra demokratija ir žmonės tai mato už šimto mylių“, – AFP sakė V. Larusso.

Nuo tada, kai pareigūnai nustatė, kad dingo jo korespondencija su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), vyriausybė iš D. Trumpo susigrąžino daugiau kaip 300 dokumentų su slaptumo žymomis, pranešė JAV žiniasklaida.

Prokurorų teigimu, šie dokumentai buvo reikalingi svarbiausių nacionalinio saugumo ir teisėsaugos agentūrų, tokių kaip CŽV ir NSA, darbui, o kai kurie iš jų buvo susiję su JAV ir užsienio šalių kariniais ir branduoliniais pajėgumais ir „galimo atsako į užsienio išpuolį planais“.

49 puslapių kaltinamajame akte, kurį D. Trumpas atmetė kaip apgailėtiną, pateikiamos nuotraukos, kuriose užfiksuotos „Mar-a-Lago“, jo rezidencijoje Palm Byče, pokylių salėje, vonios kambaryje ir duše sukrautos dėžės su dokumentais.

Vienoje nuotraukoje matyti, kad 2021 metų gruodį kai kurios dėžės, kurios buvo perkeltos į sandėliavimo patalpą, nukrito, o jų turinys pasklido ant grindų.

„Nežaisime su jais“

Kaltinamajame akte teigiama, kad D. Trumpas atmetė savo advokatų bandymus įvykdyti teismo įpareigojimą grąžinti įrašus ir paprašė advokato: „Kas nutiks, jei mes apskritai neatsakysime arba su jais nežaisime?“.

2024 metų respublikonų pirminiuose rinkimuose pirmaujantis D. Trumpas antroje vietoje esantį Roną DeSantisą lenkia daugiau nei 30 taškų. Jis buvo du kartus nušalintas nuo pareigų dėl įtarimų netinkamu pareigų atlikimu ir neseniai buvo pripažintas kaltu dėl seksualinės prievartos.

Keturiose baudžiamosiose bylose – Vašingtone, Floridoje, Džordžijoje ir Niujorke – jam pareikšti kaltinimai ir jis gali būti teisiamas keliose bylose, jam siekiant grįžti į Baltuosius rūmus.

Įžūlusis milijardierius ne kartą skundėsi, kad prieš jį vykdomi tyrimai yra nepagrįsta „raganų medžioklė“, ir pažadėjo toliau dalyvauti varžybose nepriklausomai nuo to, kaip baigsis įslaptintų dokumentų byla.

Pirmadienį jis pareiškė, kad grįžęs į postą paskirs specialųjį prokurorą, kuris ištirtų J. Bideno, kuriam nepareikšti jokie įtikinami kaltinimai nusikalstamumu, veiklą.

Respublikonų lyderiai Kongrese ir D. Trumpo varžovai dėl partijos kandidato į prezidento postą iš esmės nutylėjo jam mestų kaltinimų rimtumą, ir užsipuolė Teisingumo departamentą.

Tyrimų centro „Pew Research Center“ duomenimis, mažiau nei vienas procentas JAV federalinių kaltinamųjų stoja prieš teismą ir sulaukia išteisinamojo nuosprendžio. Didžioji dauguma (apie 90 proc.) pripažįsta savo kaltę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rici

Į elektros kėdę šitą GAIDY

Taigi

Sėkmės D.Trumpui prieš tą 'kulverstuką'...

Hitleri Clinton, Bi-den ir kiti siknos broliai

niekaip negali istumti i kalejima sito zmogaus. Trump tapo tarptautiniu LAISVES SIMBOLIU (ne politikas) kuris sukele didziule gresme sedintiems 100 metu karjeristams kamikadzems politikamSS kedese ir vel taps PREZIDENTU.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS