D. Trumpas išvytas iš socialinių tinklų | kl.lt

D. TRUMPAS IŠVYTAS IŠ SOCIALINIŲ TINKLŲ

„Twitter“ ir „Facebook“ trečiadienį užblokavo kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyras dėl žinučių, kurios, šių socialinių tinklų teigimu, kursto smurtą Kapitolijuje.

Šis žingsnis buvo žengtas socialiniams tinklams suskubus reaguoti į chaosą, sukeltą D. Trumpo šalininkų, tikinčių jo jokiais įrodymais nepagrįstais kaltinimais dėl esą nesąžiningų rinkimų.

Beprecedenčių priemonių buvo imtasi, kai prezidentas socialiniuose tinkluose vėl pažėrė virtinę melagingų teiginių apie tariamą sukčiavimą ir pažeidimus per rinkimus, kuriuos pralaimėjo Joe Bidenui.

„Tai ekstremali padėtis, ir mes imamės atitinkamų ekstremalių priemonių, įskaitant prezidento Trumpo paskelbto vaizdo įrašo pašalinimą“, – sakė „Facebook“ viceprezidentas integralumo klausimais Guy Rosenas.

„Pašalinome jį, nes įvertinę visas aplinkybes manome, kad jis didina smurto grėsmę, užuot ją mažinęs“, – sakė jis.

„Facebook“ 24 valandoms atėmė iš D. Trumpo galimybę skelbti žinutes šiame socialiniame tinkle ir instagrame, nurodžiusi, kad jo žinutės kursto smurtą.

D. Trumpo melagingi teiginiai, pradedant konkrečiais kaltinimais ir baigiant bendro pobūdžio sąmokslo teorijomis, paskatino feisbuką pakeisti užrašą, skelbiamą prie jo žinučių, kuriose ginčijami rinkimų rezultatai.

Naujas užrašas skelbia: „Joe Bidenas yra išrinktasis prezidentas, o rezultatus yra patvirtinusios visos 50 valstijų. JAV galioja įstatymai, procedūros ir veikia institucijos, užtikrinantys taikų valdžios perdavimą po rinkimų.“

Viena aktyvistų grupė, vadinanti save feisbuko priežiūros valdyba, sakė, kad sankcijos, kurių D. Trumpo atžvilgiu ėmėsi socialinis tinklas, yra gerokai pavėluotos.

„Jos per švelnios ir pavėluotos“, – nurodė grupė išplatintame pranešime.

„Donaldas Trumpas daugybę kartų pažeidė paties feisbuko nustatytas sąlygas. Jo paskyra kelia grėsmę ne tik demokratijai, bet ir žmonių gyvybėms“, – rašė grupė.

 

 

Nuolatinis blokavimas tviteryje?

Trečiadienį didelei D. Trumpo šalininkų miniai šturmavus Kapitolijų, kilo susirėmimų su policija, per kuriuos buvo pašauta ir vėliau mirė viena moteris. Riaušininkams įsiveržus į Kapitolijaus kompleksą buvo laikinai nutrauktas abejų Kongreso rūmų posėdis, sušauktas patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento J. Bideno pergalę.

Anksčiau trečiadienį D. Trumpas per mitingą prie Baltųjų rūmų paragino savo šalininkus žygiuoti į Kapitolijų, pareiškęs, esą iš jo buvo pavogta pergalė rinkimuose.

Vėliau prezidentas socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame vėl pakartojo savo teiginį apie pavogtus rinkimus ir netgi pareiškė savo šalininkams: „Aš jus myliu.“

Platforma „YouTube“, vadovaudamasi savo politika, draudžiančia skelbti teiginius, ginčijančius rinkimų rezultatus, šį vaizdo įrašą pašalino.

„Twitter“ nurodė, kad D. Trumpo žinutės pažeidžia platformos pilietinio sąžiningumo taisykles ir kad dėl bet kokių būsimų pažeidimų „paskyra @realDonaldTrump bus blokuota visam laikui“.

Socialinis tinklas pranešė, kad D. Trumpo paskyra bus blokuojama 12 valandų. Jei taisykles pažeidžiančios žinutės nebus pašalintos, „paskyra bus toliau blokuojama“, nurodė tviteris.

Feisbukas informavo, kad ieškos ir pašalins turinį, giriantį Kapitolijaus šturmą ar skatinantį smurtą.

Anot socialinio tinklo, jis sieks pašalinti raginimus protestuoti, įskaitant kvietimus į taikias protesto akcijas, jeigu bus pažeidžiama Vašingtono mieste paskelbta komendanto valanda, taip pat bet kokius bandymus vėl organizuoti Kongreso šturmą.

„Šios dienos smurtiniai protestai Kapitolijuje yra gėda“, – sakė feisbuko atstovas spaudai.

„Draudžiame mūsų platformoje kurstyti smurtą. Aktyviai peržiūrime ir šaliname bet kokį turinį, pažeidžiantį šias taisykles“, – nurodė jis.

Pasak feisbuko, bendrovė palaiko kontaktus su teisėsaugos pareigūnais ir toliau blokuoja sąmokslo teorijų judėjimą „QAnon“, sukarintus socialinius judėjimus ir neapykantą kurstančias grupes.

Feisbukas ir instagramas blokavo grotažymę #StormTheCapitol.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

uztad

Tarybinis Bidonas i soc.tinklus priimtas.

Stebėtojas

Very, very good news!!

Skaitytojas

Good news!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS