D. Trumpas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl 34 kaltinimų | kl.lt

D. TRUMPAS PADARĖ KALTĖS NEPRIPAŽINIMO PAREIŠKIMĄ DĖL 34 KALTINIMŲ

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl 34 kaltinimų, susijusių su verslo dokumentų klastojimu dėl 2016 metų rinkimų kampanijos metu sumokėtų pinigų už tylą, pranešė du su šia byla susipažinę teisėsaugos pareigūnai.

Šis pareiškimas buvo padarytas per posėdį žemutinio Manhatano teismo salėje, o D. Trumpas tapo pirmuoju buvusiu prezidentu JAV istorijoje, kuriam buvo pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

Du pareigūnai, kurie apie tai informavo, su naujienų agentūra „The Associated Press“ kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes prokurorai viešai dar nebuvo paskelbę kaltinamojo akto.

Pasak prokurorų, 34 kaltinimai dėl verslo dokumentų klastojimo susiję su trimis pinigų už tylą mokėjimo atvejais prieš 2016-ųjų rinkimus.

„Donaldas J. Trumpas pakartotinai ir apgaulingai klastojo Niujorko verslo dokumentus, kad nuslėptų nusikalstamą elgesį, dėl kurio 2016 metų prezidento rinkimų metu nuo balsuojančios visuomenės buvo nuslėpta žalinga informacija“, – sakoma Manhatano apygardos prokuroro Alvino Braggo (Alvino Brago) pareiškime.

A. Braggas sakė, kad D. Trumpas suorganizavo 130 000 JAV dolerių (122,7 tūkst. eurų) mokėjimą pornografijos žvaigždei Stormy Daniels (Stormi Daniels) už tylą apie jųdviejų romaną 2006 metais.

30 000 JAV dolerių (27,4 tūkst. eurų) mokėjimas per tarpininką buvo atliktas buvusiam „Trump Tower“ durininkui, kuris tvirtino, kad D. Trumpas susilaukė nesantuokinio vaiko, sakė A. Braggas.

Paskutinis atvejis susijęs su moterimi, kuri iš vieno JAV bulvarinio laikraščio gavo 150 000 JAV dolerių (136,9 tūkst. eurų) mainais už tai, kad nekalbėtų apie lytinius santykius, kuriuos ji galimai turėjo su D. Trumpu.

Teisiniuose dokumentuose ši moteris nebuvo įvardyta, tačiau anksčiau buvo pranešta, kad ji yra Karen McDougal (Karen Makdogal), buvęs „Playboy“ modelis.

„Siurrealu“

Niujorko teisėjas po antradienio posėdžio paleido D. Trumpą be jokių apribojimų.

Teisėjas Juanas Merchanas (Chuanas Merčanas) per valandą trukusį posėdį sakė, kad teismo procesas potencialiai galėtų prasidėti 2024 metų sausį, nors D. Trumpo advokatai nurodė, kad mieliau jį nukeltų į pavasarį.

D. Trumpo advokatas savo ruožtu pažadėjo kovą prieš kaltinimus, kuriuos pavadino liūdnais.

„Pats kaltinamasis aktas yra šabloninis“, – po kaltinimų D. Trumpui pareiškimo prie Manhatano teismo komplekso sakė advokatas Toddas Blanche'as (Todas Blanšas) ir pridūrė, kad kaltinamasis aktas yra „liūdnas, ir mes su juo kovosime, mes su juo stipriai kovosime“.

Nors antradienio procesas yra procedūrinio pobūdžio, tai yra reikšmingas įvykis kelerius metus trunkant D. Trumpo  asmeninių, verslo ir politinių sandorių tyrimams. Byla nagrinėjama ne tik jo trečiosios kampanijos į Baltuosius rūmus, bet ir kitų tyrimų Vašingtone ir Atlantoje fone, dėl kurių gali būti pateikta dar daugiau kaltinimų.

D. Trumpas į teismo salę įžengė prieš pat 14 val. 30 min. vietos (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Maždaug po valandos jis paliko teismą ir nieko nekomentavo.

Prieš kaltinamojo akto perskaitymą jis savo socialiniame tinkle pasakojo apie savo jausmus ir apibūdino šią patirtį kaip siurrealią, kai keliavo iš „Trump Tower“ į teismą žemutiniame Manhatane.

D. Trumpas, dėvėjęs tamsų kostiumą ir raudoną kaklaraištį, pasisuko ir pamojavo miniai prie pastato, o paskui nuėjo į vidų, kad būtų paimti jo pirštų atspaudai ir atliktos kitos numatytos procedūros. Į teismą jis atvyko aštuonių automobilių kortežu iš „Trump Tower“.

„Važiuojame į Žemutinį Manhataną, teismo rūmus. Atrodo taip SIURREALU – OHO, jie ruošiasi mane areštuoti. Negaliu patikėti, kad tai vyksta Amerikoje“, – rašė jis savo „Truth Social“ platformos paskyroje.

„Negaliu patikėti, kad tai vyksta Amerikoje. MAGA!“ – pridūrė jis, turėdamas omenyje savo judėjimą „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (angl. Make America Great again).

Neištirti politiniai vandenys

Du apkaltos procesus išgyvenęs respublikonas yra pirmasis prezidentas JAV istorijoje, kuriam pareikšti baudžiamieji kaltinimai. Šis įvykis nubloškė Ameriką į neištirtus politinius vandenis.

Po teismo posėdžio eksprezidentas ketina grįžti į Floridą, iš kur vakare ketina kreiptis į visuomenę.

Didžioji prisiekusiųjų žiuri kaltinimus D. Trumpui nusprendė pareikšti praėjusią savaitę.

Buvęs D. Trumpo advokatas Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas), kuris liudijo prieš savo buvusį bosą, teigė, kad jis suorganizavo mokėjimą S. Daniels mainais į jos tylėjimą apie romaną, kurį, pasak jos, su D. Trumpu ji turėjo 2006 metais.

D. Trumpas, kurio trečioji žmona Melania (Melanija) tuo metu buvo neseniai pagimdžiusi, neigia egzistavus šį romaną.

Prokurorai teigė, kad čekiai nebuvo tinkamai užregistruoti, o prisiekusiųjų buvo paprašyta apsvarstyti, ar tai nebuvo dangstymas, kuriuo siekta naudos D. Trumpo kampanijai, užglaistant skandalą.

Niujorko tyrimas yra pirmasis iš trijų pagrindinių buvusio prezidento atžvilgiu vykdomų tyrimų, kai priimtas sprendimas dėl kaltinimų.

Pats D. Trumpas teigia, kad yra politinio persekiojimo auka, bet taip pat naudojasi šia byla, kad suaktyvintų savo rėmėjų būrį ir surinktų milijonus dolerių savo siekiui kitais metais sugrįžti į Baltuosius rūmus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

is didelio rasto......

,,padare kaltes neprippazinimo pareiskima,, ,o paprasciau ,,nepripazino kaltes,,

Anonimas

kodel neparasot kad Baideno sunus uzsiima narko bizniu

vatiniams

5 kolona nepasprinkite savo vėmalais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS