D. Trumpas per didžiulį mitingą Indijoje gyrė N. Modi | kl.lt

D. TRUMPAS PER DIDŽIULĮ MITINGĄ INDIJOJE GYRĖ N. MODI

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį atvykęs pirmojo oficialaus vizito į Indiją buvo sutiktas su raudonojo kilimo ceremonijomis ir kreipėsi į didžiulį mitingą milžiniškame kriketo stadione.

JAV lyderio vizito didžiausioje pasaulio demokratijoje metu numatomi ir kiti vieši pasirodymai, bet konkrečių pasiekimų tikriausiai nebus daug.

Tarp JAV ir Indijos – penktos pagal dydį pasaulio ekonomikos – augo įtampa dėl prekybos, kertantis D. Trumpo vajui „Pirmiausia – Amerika“ ir tokio paties protekcionisto Indijos premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) kampanijai „Gamink Indijoje“.

Nors taip pat nerimauja dėl Kinijos ir stiprina ryšius gynybos srityje, Indija pyko dėl D. Trumpo pasiūlymo tarpininkauti ginče su Pakistanu dėl Kašmyro. Be to, Naujajam Deliui nepatinka susirūpinimas Vašingtone dėl antimusulmonišku vadinamo pilietybės įstatymo.

N. Modi gimtojoje Gudžarato valstijoje D. Trumpas ir jo žmona Melania (Melanija) apsilankė Indijos nepriklausomybės didvyrio Mahatmos Gandhi (Mahatmos Gandhio) ašrame, kur premjeras padovanojo jam trijų išmintingų beždžionių, kurios negirdi, nekalba ir nemato nieko bloga, skulptūrėlę.

Tuomet milijardierius ir arbatos pardavėjo sūnus nuvyko į naują kriketo stadioną – didžiausią pasaulyje – kur D. Trumpas maždaug 100 tūkst. susirinkusių žmonių akivaizdoje gyrė N. Modi kaip „nepaprastą lyderį, didį Indijos kovotoją“.

„Amerika myli Indiją. Amerika gerbia Indiją ir Amerika visuomet bus ištikima ir lojali Indijos liaudies draugė“, – entuziastingai miniai, kur daug žmonių buvo užsidėję beisbolo kepuraites su D. Trumpo vardu, pasakė JAV lyderis.

Paminėjęs Bolivudo filmų ir Indijos kriketo žaidėjų, D. Trumpas, kurio lapkritį laukia rinkimai, „išties ypatingais žmonėmis " pavadino 4 mln. indų diasporą Amerikoje.

„Prezidento Trumpo vizitas atveria naują mūsų santykių skyrių, kuriame bus įrašyti Amerikos ir Indijos žmonių pažanga ir klestėjimas, – sakė N. Modi. – Visas pasaulis žino, ką prezidentas Trumpas padarė, kad įgyvendintų Amerikos svajones.“

Žiūrovai nuo 4 val. ryto laukė eilėse prie stadiono, kad patektų į mitingą „Namaste Trump“, rengiamą po renginio „Sveikas, Modi“ Hjustone praėjusiais metais, kai Indijos lyderį sveikino JAV indai, o D. Trumpas lygino jį su Elvis Presley (Elviu Presliu).

Vizitui buvo karštligiškai rengiamasi, darbininkai skubėjo užbaigti stadioną ir pastatyti sieną, kuri, pasak vietos gyventojų, turėjo užstoti lūšnyną. Iš rajono buvo išvežti valkataujantys šunys, karvės ir beždžionės.

„Tokie renginiai paskatins žmones pradėti bendradarbiauti dėl naujų iniciatyvų“, – sakė stadione buvęs Amerikos indas Pramitas Maakoday (Pramitas Makodajus).

Vėliau pirmadienį D. Trumpas, kuris vilkėjo kostiumą ir ryšėjo kaklaraištį, ir Melania, kuri vilkėjo baltą kombinezoną, perjuostą indiška juosta, išskrido į Agrą, kur Tadž Mahal mauzoliejuje stebės saulėlydį. Pagrindinės oficialios derybos vyks antradienį.

Nuo balto marmuro Tadž Mahal mauzoliejaus, kurį UNESCO vadina „musulmonų meno brangakmeniu“, buvo šalinamos dėmės, imtasi priemonių šalia tekančios Jamunos upės dvokui sumažinti.

„Tarifų karalius“

Ceremonijos ir viešai demonstruojama abiejų lyderių draugystė slepia sudėtingus santykius, kuriuos komplikavo abiejų vyriausybių prekybos protekcionizmas.

D. Trumpas yra pavadinęs Indiją „tarifų karaliumi“, o prieš savo vizitą sakė, kad trečia pagal dydį Azijos ekonomika „daug, daug metų mus labai, labai smarkiai muša“.

Pranešimuose sakoma, kad vietoje plataus prekybos susitarimo D. Trumpas ir N. Modi gali pasirašyti mažesnių susitarimų dėl tokių dalykų kaip motociklai „Harley-Davidson“ ir amerikietiški pieno produktai.

„Mūsų diskusijos dėl nuostabaus prekybos susitarimo prasideda“, – per mitingą sakė D. Trumpas, kuris N. Modi pavadino „labai griežtu derybininku“.

Abu lyderiai turėtų pasirašyti virtinę susitarimų gynybos srityje ir aptarti šešių branduolinių reaktorių tiekimą.

Tačiau Rusija išlieka didžiausia Indijos ginklų tiekėja. Naujasis Delis nepaisydamas grasinimų JAV sankcijomis sutiko už 5,4 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų) nupirkti rusiškų raketinės gynybos sistemų S-400.

JAV spaudė Indiją nebepirkti naftos iš Irano, o JAV kompanijos reiškė susirūpinimą dėl Naujojo Delio planų priversti užsienio bendroves asmeninius klientų indų duomenis laikyti šalies teritorijoje.

Vašingtone Indija buvo kritikuojama dėl griežtų priemonių neramiame Kašmyre ir neseniai priimto pilietybės įstatymo, išprovokavusio visoje šalyje tebevykstančius protestus, įskaitant sekmadienio ir pirmadienio akcijas Naujajame Delyje.

Vienas JAV administracijos aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad D. Trumpas vizito metu išreikš susirūpinimą dėl religijos laisvės Indijoje, kur gyventojų daugumą sudaro hinduistai.

Pasak pareigūno, religijos laisvė yra „itin svarbi“ D. Trumpo administracijai.

GALERIJA

  • D. Trumpas per didžiulį mitingą Indijoje gyrė N. Modi
  • D. Trumpas per didžiulį mitingą Indijoje gyrė N. Modi
  • D. Trumpas per didžiulį mitingą Indijoje gyrė N. Modi
  • D. Trumpas per didžiulį mitingą Indijoje gyrė N. Modi
  • D. Trumpas per didžiulį mitingą Indijoje gyrė N. Modi
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ar tik ten negaus dovanų 'karūnuoto' viruso?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS