D. Trumpas: Turkija ir Sirijos kurdai pasirengę sudaryti taikos sutartį | kl.lt

D. TRUMPAS: TURKIJA IR SIRIJOS KURDAI PASIRENGĘ SUDARYTI TAIKOS SUTARTĮ

JAV prezidentas Donaldas Trumpas teigia, kad Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau atmesdavo jo prašymus sudaryti taikos sutartį su Sirijos kurdais, bet dabar jis pasirengęs tai padaryti.

„Aš sakiau – pasirašykite susitarimą su kurdais, sudarykite taiką. Erdoganas nenorėjo to daryti. Kurdai irgi nenorėjo. Ir galiausiai jie sudarė vadinamąją saugumo zoną, tai buvo neseniai – prieš kelis mėnesius“, - pareiškė D. Trumpas antradienį interviu televizijos kanalui „Fox News“.

„Ir štai jie pradėjo kariauti, ir situacija tapo labai nemaloni, ir kitos šalys įsikišo. Dabar aš sakau – pasirašykite susitarimą. O jie atsako – gerai, mes pasirašysime“, - tvirtino Baltųjų rūmų šeimininkas.

2019 metų spalio 9 d. Ankara paskelbė pradedanti Sirijos šiaurėje naują karinę operaciją „Taikos šaltinis“. Palei Turkijos sieną buvo sudaryta 30 kilometrų pločio buferinė zona. Ankaros sumanymu, į šį rajoną galėtų grįžti iš Turkijos pabėgėliai sirai. Damaskas pavadino operaciją agresija, pasaulio bendrija pasmerkė Ankaros veiksmus. Kurdai išvedė savo būrius iš šio rajono, bet kartkartėmis rengia ginkluotus išpuolius prieš Turkijos kariuomenę ir jos sąjungininkus.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį paragino nedelsiant nutraukti ugnį visoje planetoje dėl koronaviruso plitimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS