Dėl nurodymo uždaryti kailių fermas atsistatydino Danijos žemės ūkio ministras | kl.lt

DĖL NURODYMO UŽDARYTI KAILIŲ FERMAS ATSISTATYDINO DANIJOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

Danijoje trečiadienį atsistatydino žemės ūkio ministras, sulaukęs kritikos dėl to, kaip buvo organizuotas audinių naikinimas, kai kuriuose šių kailinių žvėrelių ūkiuose aptikus mutavusį COVID-19 ligą sukeliantį virusą.

Praėjusią savaitę Mogensas Jensenas pripažino, kad vyriausybės nurodymas sunaikinti visus 15–17 mln. Danijoje kailių gamybai auginamų žvėrelių neturėjo teisinio pagrindo.

„Aš nebeturiu reikalingos parlamento partijų paramos, – sakė jis trečiadienį Danijos visuomeninei televizijai DR. – Privalau įteikti savo atsistatydinimo prašymą.“

„Labai aišku, kad mano ministerijoje buvo padaryta klaidų, ir aš prisiimu atsakomybę“, – nurodė ministras.

Lapkričio 4 dieną Danija nurodė sunaikinti visas audinių fermose auginamas audines baimindamasi, kad mutavęs virusas gali būti perduodamas žmonėms ir sukelti pavojų bet kokios būsimos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumui.

Kai kurie ūkininkai, kurių auginamos audinės nebuvo užsikrėtusios, protestavo prieš šį drastišką žingsnį ir aiškino, kad pagal Danijos įstatymus vyriausybė galėjo prašyti sunaikinti žvėrelius tik paveiktose fermose. Vėliau vyriausybė pripažino savo klaidą.

Norėdama pataisyti susidariusią padėtį vyriausybė paruošė įstatymą, iki 2022 metų draudžiantį audinių veisimą. Tačiau jos atsiprašymai nepadėjo susigrąžinti pasitikėjimo net tarp socialdemokratų mažumos vyriausybės kairiųjų sąjungininkų.

Opozicijos lyderis Jakobas Ellemannas-Jensenas iš Liberalų partijos pareiškė, kad „tai dar tik pradžia“.

„Visą šį reikalą reikia kruopščiai išnagrinėti ir nuspręsti, kokia yra ministro pirmininko atsakomybė“, – sakė jis naujienų agentūrai „Ritzau“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS